Witajcie!
Odkrywać inne sposoby
podania znanych dań, to jak odkrywanie nowego lądu. Znane smaki w zaskakującym
wydaniu. Tak proste, a tak trudno samemu na nie wpaść. Przepis na mini caprese
odkryłam niedawno i od razu przypadł mi do gustu. Pierwsza okazja do
wypróbowania przepisu nadarzyła się już kilka dni po tym, jak natrafiłam na
niego w sieci. Babskie ploteczki. Spotkanie przy winie i drobnych przekąskach.
Zaplanowane na piątkowe popołudnie, aż prosiło się o proste i efektowne
przekąski. Od tamtej pory w sezonie pomidorowym to jedna z moich ulubionych
przekąsek.
Mini caprese
Składniki:
20 pomidorków koktajlowych
10 kulek mozzarelli
10 dużych liści świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
pieprz do smaku
20 pomidorków koktajlowych
10 kulek mozzarelli
10 dużych liści świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
pieprz do smaku
plus
20 wykałaczek
Przygotowanie:
Pomidory, mozarellę i liście bazylii kroimy
na pół. Na pomidorze układamy bazylię, mozzarellę, ponownie bazylię i resztę
pomidora. Konstrukcję przebijamy wykałaczką, tak aby można było je postawić na
talerzu. Wstawimy do lodówki na pół godziny.
Podajemy schłodzone, skropione octem balsamicznym i przyprawione grubo mielonym pieprzem.
Smacznego!
***
Przepis
bierze udział w akcji "Smacznie
i pomidorowo".
świetny pomysł na podanie. szczerze- nie wpadłabym na to;)
OdpowiedzUsuńTeż byłam zaskoczona efektem zmiany formatu... i goście również :) Polecam do wypróbowania :))
OdpowiedzUsuń