wtorek, 10 sierpnia 2010

Pomidory i mozzarella. Bazylia i balsamico. Wersja mini.

 

Witajcie! 

Odkrywać inne sposoby podania znanych dań, to jak odkrywanie nowego lądu. Znane smaki w zaskakującym wydaniu. Tak proste, a tak trudno samemu na nie wpaść. Przepis na mini caprese odkryłam niedawno i od razu przypadł mi do gustu. Pierwsza okazja do wypróbowania przepisu nadarzyła się już kilka dni po tym, jak natrafiłam na niego w sieci. Babskie ploteczki. Spotkanie przy winie i drobnych przekąskach. Zaplanowane na piątkowe popołudnie, aż prosiło się o proste i efektowne przekąski. Od tamtej pory w sezonie pomidorowym to jedna z moich ulubionych przekąsek.

 

Mini caprese


oryginalny przepis pochodzi ze strony myrecipes.com 
(20 sztuk)

Składniki: 
20 pomidorków koktajlowych
10 kulek mozzarelli
10 dużych liści świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
pieprz do smaku 

plus 
20 wykałaczek

Przygotowanie: 
Pomidory, mozarellę i liście bazylii kroimy na pół. Na pomidorze układamy bazylię, mozzarellę, ponownie bazylię i resztę pomidora. Konstrukcję przebijamy wykałaczką, tak aby można było je postawić na talerzu. Wstawimy do lodówki na pół godziny.

Podajemy schłodzone, skropione octem balsamicznym i przyprawione grubo mielonym pieprzem.

Smacznego!


***

Przepis bierze udział w akcji "Smacznie i pomidorowo".


Miłego dnia!

2 komentarze:

  1. świetny pomysł na podanie. szczerze- nie wpadłabym na to;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też byłam zaskoczona efektem zmiany formatu... i goście również :) Polecam do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.