sobota, 11 września 2010

Jalapeno i cytryna. Czosnek i kminek. Salsa.


Witajcie!

Salsa to meksykański klasyk. Nie mam tu na myśli jedynie zmysłowego tańca, ale również drobno siekaną przystawkę. W kuchni meksykańskiej królują dwie – salsa cruda oraz salsa jalapeno. Salsa cruda to salsa, którą wszyscy kojarzą – z dodatkiem pomidorów, kolendry i chilli. Mniej znana (choć moim zdaniem ostrzejsza i zwodnicza) jest salsa jalapeno. I to ona właśnie jest dziś bohaterem poniższego postu. Jej podstawą są marynowane papryczki jalapeno (stąd nazwa), czosnek i cebula.

Gdy przygotowałam ją pierwszy raz, goście rzucili się na nią przekonani, że serwuję im siekane ogórki kiszone z cebulką. Idealna zagryzka do chleba ze smalcem. Ku ich zaskoczeniu, smak znacznie odbiegał od ich wyobrażeń o tym daniu. Mocne uderzenie ostrych papryczek niektórzy pokochali, a inni znienawidzili i omijali miseczkę szerokim łukiem przez resztę imprezy.

Salsa jalapeno


przepis pochodzi z książki „Kuchnia meksykańska” z serii Z kuchennej półeczki
(na miseczkę ok. 250ml)

Składniki:

215g marynowanych papryczek jalapeno (1 mała puszka)
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sok z 1/2 cytryny
szczypta kminku
sól

Przygotowanie:

Papryczkę osączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę (razem z gniazdami nasiennymi). 
Czosnek rozgniatamy nożem, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do posiekanych papryczek. 
Cebulę również kroimy w drobną kostkę, dodajemy do reszty składników. 

Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy kminkiem i solą do smaku. 

Przygotowaną salsę wstawiamy do lodówki, gdzie będzie się chłodzić do momentu podania.

Idealna do nachosów.

Smacznego!


***

Przepis bierze udział w akcji "Paprykujemy".


Pozdrawiam serdecznie!
E.

2 komentarze:

  1. Salsa jalapenio to jest to!
    Przepadam i nie mogę się oderwać...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber, polecam! a moc jest ogromna :)

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.