Witajcie!
Salsa to meksykański klasyk. Nie mam tu na myśli jedynie zmysłowego tańca, ale również drobno siekaną przystawkę. W kuchni meksykańskiej królują dwie – salsa cruda oraz salsa jalapeno. Salsa cruda to salsa, którą wszyscy kojarzą – z dodatkiem pomidorów, kolendry i chilli. Mniej znana (choć moim zdaniem ostrzejsza i zwodnicza) jest salsa jalapeno. I to ona właśnie jest dziś bohaterem poniższego postu. Jej podstawą są marynowane papryczki jalapeno (stąd nazwa), czosnek i cebula.
Salsa to meksykański klasyk. Nie mam tu na myśli jedynie zmysłowego tańca, ale również drobno siekaną przystawkę. W kuchni meksykańskiej królują dwie – salsa cruda oraz salsa jalapeno. Salsa cruda to salsa, którą wszyscy kojarzą – z dodatkiem pomidorów, kolendry i chilli. Mniej znana (choć moim zdaniem ostrzejsza i zwodnicza) jest salsa jalapeno. I to ona właśnie jest dziś bohaterem poniższego postu. Jej podstawą są marynowane papryczki jalapeno (stąd nazwa), czosnek i cebula.
Gdy
przygotowałam ją pierwszy raz, goście rzucili się na nią przekonani, że serwuję
im siekane ogórki kiszone z cebulką. Idealna zagryzka do chleba ze smalcem. Ku
ich zaskoczeniu, smak znacznie odbiegał od ich wyobrażeń o tym daniu. Mocne
uderzenie ostrych papryczek niektórzy pokochali, a inni znienawidzili i omijali
miseczkę szerokim łukiem przez resztę imprezy.
Salsa jalapeno
przepis
pochodzi z książki „Kuchnia meksykańska” z serii Z kuchennej półeczki
(na
miseczkę ok. 250ml)
Składniki:
215g
marynowanych papryczek jalapeno (1 mała puszka)
3
ząbki czosnku
1 średnia
cebula
sok z
1/2 cytryny
szczypta
kminku
sól
Przygotowanie:
Papryczkę
osączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę (razem z gniazdami nasiennymi).
Czosnek rozgniatamy nożem, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do posiekanych
papryczek.
Cebulę również kroimy w drobną kostkę, dodajemy do reszty
składników.
Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy kminkiem i solą do smaku.
Przygotowaną salsę wstawiamy do lodówki, gdzie będzie się chłodzić do momentu
podania.
Idealna
do nachosów.
Smacznego!
***
Przepis bierze udział w akcji "Paprykujemy".
Pozdrawiam serdecznie!
E.
E.
Salsa jalapenio to jest to!
OdpowiedzUsuńPrzepadam i nie mogę się oderwać...
Pozdrawiam!
Amber, polecam! a moc jest ogromna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!