środa, 29 września 2010

Mąka, masło, jajka i śmietana. Na drożdżach. Weekendowa Piekarnia #86.


I oto kolejne piekarnicze wyzwanie za mną - precle z makiem, niezwykle smaczne i szybkie. Na chleb Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką niestety nie mam zakwasu. Odmówił dalszej wpółpracy w sposób zdecydowany i jednoznaczny, ale kolejny już nastawiony, więc za tydzień mój osesek powinien wydać pierwszego Tatterowca :)))

Ale wracając do tematu, tym razem w Weekendowej Piekarni gospodarzyła Zaytoon czyli Oliwka z bloga Cynamon i Oliwka. Oryginalny przepis na precle z makiem zaproponowane w tym wydaniu znajdziecie tutaj i tutaj.

A oto mój z modyfikacjami, niektóre z braku składników (np. mleka) wymienionych przez Oliwkę, a inne z przekonania (np. mniejsza ilość cukru).

 

Drożdżowe precle z makiem

oryginalny przepis pochodzi ze strony gospodarneszczescie.blogspot.com
(na 8 sztuk)

Składniki:
ok. 200g mąki
10g suchych drożdży
45g cukru
100ml śmietany 12%
1 jajko
1 żółtko
7g stopionego masła

do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka wody
mak do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiejcie, dodajcie cukier i drożdże, wymieszajcie. Dodajcie masło, śmietanę, jajko i żółtko. Wyróbcie elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), podzielcie na 8 równych części, rolujcie wałeczki  (około 35cm długości). Uformujcie ósemki. Ułóżcie je na blasze i odstawcie do lekkiego wyrośnięcia na 30 minut, przykryjcie ściereczką. 

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Po wyrośnięciu posmarujcie precle rozkłóconym żółtkiem z łyżką mleka. Posypcie makiem (użyłam niebieskiego i białego). 

Pieczcie przez 15 minut. Studźcie na kratce. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Piękności są Twoje precelki:) U mnie już ich nie ma, ale powtórzę na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sliczne precelki:) porywam Ci ten pyszny pakuneczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie on cudne! sama chętnie takie zrobię, bo mój Luby kocha precle;)\
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. boskie te precle i jakie zdjecia!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś jedną z nielicznych, którym wyszły tak piękne precle. Wzorcowe wręcz!

    Dziękuję za wspólną zabawę. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolu, Ago, Chantel, Cudawianki, dziękuję serdecznie :)

    Panno M., jak luby lubi to koniecznie :)))

    Zaytoon czy Oliwko? ;) Dziękuję za komplementy. Nie ukrywam, że trochę się starałam :) ale za to jaki efekt :D Również dziękuję za ciekawą propozycję na wspólne pieczenie :)

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dość, że ładne, to jeszcze taaaaaaaaaaaakie pyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Monia, cieszę się, że smakowały :))

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.