środa, 29 grudnia 2010

Curry z kurczakiem i tamaryndowcem


Skoro już otworzyłam pastę z tamaryndowca to nie mogę jej zamknąć :) Tak mi ten kwaśny dodatek do kurczaka smakuje. Nie mogę się opanować, po prostu nie mogę...


Zatem znowu połączenie kurczaka z pastą z tamaryndowca, tym razem zainspirowane kuchnią indyjską.

CURRY Z KURCZAKIEM I TAMARYNDOWCEM

inspiracja zaczerpnięta z Kuchni indyjskiej z serii Podróże kulinarne
(na 2 porcje)

Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 łyżka pasty z tamaryndowca
250ml gorącej wody
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 zielona papryczka chilli
1 łodyga trawy cytrynowej
1 łyżka masła
3 goździki
1 laska kory cynamonowej
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego chilli

Przygotowanie:
Pastę tamaryndowca rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić na 10 minut, co jakiś czas zamieszać. Posiekać cebulę, obrać czosnek, papryczki chilli i trawę cytrynową pokroić w plasterki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, wlać 1 łyżkę rozpuszczonego tamaryndowca, zmiksować do gładkości. W dużym rondlu roztopić masło, dodać korę cynamonową (ja ją łamię na pół, potem służy mi do dekoracji) i goździki, lekko przesmażyć, żeby wydobyć aromat. Dodać zmiksowaną pastę, dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy (kurkumę, kolendrę, kardamon i chilli), dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego w grubą kostkę kurczaka, smażyć przez ok. 4 minut, aż mięso zmieni kolor. Wlać pozostałą część rozpuszczonego tamaryndowca, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 10 minut. Podawać udekorowane laską cynamonu z sosu. Smacznego!


***

Przepis dodaję do akcji "Kurczak na 1000 sposobów".


Pozdrawiam serdecznie!

9 komentarzy:

  1. Mnie napewno by posmakował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki! Zapowiada sie pysznie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kusisz tą pastą;) i chyba będę musiała zakupić. wczoraj w realu rozglądałam się ale takowej niestety nie widziałam. mój Polówek lubi curry wszelkiej maści;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadlabym takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tamaryndowca nie miałam okazji skosztowac. jak smakuje? jestem bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Panno M., w realu powinna byc na dziale z kuchniami świata, jeśli nie to spróbuj w Kuchniach Świata.

    Karmel-itko, pasta z tamaryndowca nadaje wszelkim potrawom kwaśny smak. Więc jeśli potrzebujesz przygotowac sos słodko-kwaśny to ta pasta będzie idealna.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie próbowałam tej pasty, ale skoro już mam gotowy przepis, to czas nadrobić zaległości kulinarne;) Dużo dobrego, pysznego i spełniania marzeń w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  8. łoooo matko z córką i wszyscy święci, oddałabym za to osiem tabliczek czekolady.....podkreślę - ulubionej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.