czwartek, 23 grudnia 2010

Czekoladowe ciastka z kandyzowanym imbirem i świąteczne życzenia


Wszyscy uwielbiają ciasteczka czekoladowe, a te są jej kwintesencją. Jeśli do tego jest się pasjonatem kandyzowanego imbiru, to są one dla takich osób wprost stworzone.


Propozycja pochodzi od Dorotuś, jak zwykle genialna (oryginalny przepis znajdziecie w książce Sary Lewis z '200 cakes and bakes'). Takie połączenie czekolady i imbiru w nasze domowe smaki trafia jak w przysłowiową dziesiątkę!


***

Jako, że to ostatni mój wpis przed Świętami chciałabym życzyć Wam
spokojnych i radosnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych
oby kolejny rok był pełen takich pyszności, jakie pewnie gościć będą na Waszych stołach
i oby to uczucie dziecięcej radości towarzyszyło Wam nie tylko z okazji Świąt

Wesołych Świąt!

***


CZEKOLADOWE CIASTKA Z KANDYZOWANYM IMBIREM

(na 16 sztuk)

Składniki:
100 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
40 g jasnego cukru trzcinowego 
50 g masła
2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru (wg przepisu Beatki)
2 łyżki golden syrupu
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać masło i kandyzowany imbir, wyrobić ciasto palcami, tak aby przypominało kruszonkę. Dodać syrup, czekoladę i delikatnie wyrobić, aby ciasto dokładnie się połączyło, uformować kulę. Urywać małe kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć dłonią. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec ciastka przez 8 minut. Studzić na blasze (uwaga! są bardzo miękkie), a po 3 minutach przełożyć na kratkę. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. gdzies mi juz mignęły...
    ale ten imbir mnie wprost fascynuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wspaniały:) Wszystkiego najlepszego z okazji Świat:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem fanką imbiru w każdej postaci.Ciastka brzmią wspaniale!
    Dobrych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknych Świąt..
    o zapachu czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmel-itko, ten smak wciąga :)

    Jolu, Amber, Asiejko, dziękuję i mam nadzieję, że Wasze Święta były równie wesołe, co smakowite!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.