wtorek, 21 grudnia 2010

Niemiecka zupa z kurczakiem


A dzisiaj będzie nieświątecznie, choć przepis ten w ferworze przedświątecznych przygotowań może być idealną propozycją na szybki obiad. Tym razem propozycja od naszych zachodnich sąsiadów - zupa z kurczakiem.

Niby prosta, a jednak dzięki dodatkowi szafranu i soku z cytryny ma ona ciekawy, może nawet specyficzny smak. Nie posmakuje każdemu (np. mój Połówek nie był nią zachwycony), a mnie urzekła swoją lekkością i tym trudnym do opisania cytrynowym posmakiem. Spróbujcie, ciekawa jestem czy Was też przekona.

NIEMIECKA ZUPA Z KURCZAKIEM

przepis pochodzi z książki Kuchnia niemiecka z serii Podróże kulinarne
(na 4 porcje)

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 gniazda makaronu tagliatelle 
6 szklanek bulionu warzywnego
1 por
1 marchewka
1 łyżka soku z cytryny
szczypta szafranu
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, najlepiej wielkości kęsa. Pora pokroić w grubsze talarki, a marchewkę w słupki. Bulion z sokiem cytryny i szafranem doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka, makaron, por i marchewkę, zagotować. Potem zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 12 minut, aż makaron się ugotuje. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Smacznego!


***

Przepis bierze udział w akcji "Kurczak na 1000 sposobów".


Pozdrawiam przedświątecznie!

5 komentarzy:

  1. Takiej zupki to bym chętnie spróbowala:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa ta zupka. i taka mało niemiecka (no bo w końcu nie ma kiełbasy i piwa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... co za smakowita zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie ją wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lista składników mnie przekonuje. myślę, że i zupa by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.