niedziela, 5 grudnia 2010

Pierożki piwne z kapustą i grzybami, czyli przekąska idealna



Zima, która jak co roku zaskakuje wszystkich, zaskoczyła i mnie... Nieprzygotowana na jej nadejście spędziłam ostatni tydzień w poszukiwaniu ciepłych ubrań, przede wszystkim kurtki, która będzie w stanie pomóc mi przetrwać mroźne poranki w drodze do pracy i popołudnia w drodze do domu.


Na szczęscie się udało, zaopatrzona w ciepłą wyprawkę mogę stawiać czoło zimie i nawet się z niej cieszyć. A spacery, gdy śnieg skrzypi pod butami... wrażenia wprost bezcenne :) A potem w domu można opatulić się w ciepły koc, ogrzać się ciepłą herbatę z cytryną i odrobiną miodu. O tak, to są moje ulubione zimowe klimaty :)

Moja dzisiejsza propozycja to kompilacja dwóch przepisów - ciasto z jednego, a farsz z drugiego. Pierwszy przepis w wersji na słodko moja mama znalazła w jednym z takich wydzieranych kalendarzy i okazał się strzałem w dziesiątkę. Drugi pochodzi z grudniowego wydania "Mojego gotowania" ("Z ciasta piwnego z kapustą i grzybami"). Jak się okazało jest to genialne połączenie - mocno zachęcam do jego wypróbowania!

A w tle wspaniała niespodzianka Mikołajkowa - własnoręcznie ozdobiona doniczka. Idealny prezent dla osoby kucharzącej, która kocha zioła. Marta, dziękuję!

PIEROŻKI PIWNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

(na 40 sztuk)

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
200g masła
250g kapusty kiszonej
15g suszonych mielonych grzybów
1 liść laurowy
2 goździki
3 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
2 ziarna jałowca
1 łyżki oleju
pieprz, sól do smaku
sól do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać mocno schłodzone masło starte na tarce o grubych oczkach. Wlać piwo i wyrobić ciasto (powinno być klejące). Wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.

W tym czasie przygotować farsz. Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć ją do garnka i zalać niewielką ilością wody. Dodać ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie (około 5-6 minut). Odcedzić ją na durszlaku, usunąć wszystkie przyprawy. Mielone grzyby wsypać do małego rondelka, zalać niewielką ilością wody (ok. 50ml) i gotować przez 2 minuty, aż woda się wchłonie. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić. Do cebuli dodać przygotowaną wcześniej kapustę i grzyby oraz roztarte w moździerzu ziarna jałowca, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przesmażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zestawić z ognia do ostygnięcia.

Po wyjęciu ciasta z lodówki cienko rozwałkować. Podzielić na kwadraty. Na każdym kwadracie układać farsz (u mnie to 1 płaska łyżeczka) i składać na pół, tak żeby tworzyły trójkąty. Na brzegach podociskać ząbkami widelca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na 1 blasze mieści się 20 sztuk). Piekarnik rozgrzać do 150 stopni (termoobieg z górną grzałką) i piec przez 25 minut (blachę ustawić na środku piekarnika), aż będą złociste. Upieczone posypać solą. Podawać na ciepło i na zimno (w każdej formie smakują wspaniale). Smacznego!

Ciasto swoją konsystencją przypomina ciasto francuskie.

5 komentarzy:

  1. ojej, jakie tu pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne pierożki! I to piwne ciasto, na pewno wypróbuję.Bardzo mi się podoba.
    Prezent wspaniały.Taki zielony i wiosenny.

    OdpowiedzUsuń
  3. piwne mówisz? ...;> oj mojemu Połówkowi by smakowało, ino biedak ma dietę, ja za to bym resztę piwka wypiła;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Paula, miło mi że tak uważasz :)

    Amber, dziękuję :) Ciasto naprawdę aż prosi się żeby je wypróbować :) A prezent... ja jestem nim zachwycona :)))

    Panno M., piwne, choć wcale smaku piwa nie czuć :) u mnie resztę mój Połówek wypił ;)

    Dorotko, zapraszam :)

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.