piątek, 17 grudnia 2010

Pikantna zupa rybna


Niezwykle krótko dzisiaj, ponieważ czeka na mnie kolejna blacha pierniczków w piekarniku, a jeszcze dwie czekają na swoją kolej. Inspirację do przygotowania tej zupy zaczerpnęłam stąd. Jak zwykle zimą u mnie ma spory dodatek rozgrzewającego chilli, tym razem w połączeniu z czosnkiem i kminem rzymskim.


A i ryba dzięki tym przyprawom nabiera ciekawego aromatu.

PIKANTNA ZUPA RYBNA

(na 4 porcje)

Składniki:
500g białej ryby (użyłam sandacza)
250ml przecieru pomidorowego
500ml bulionu rybnego
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżka oliwy
połówka cytryny do dekoracji

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, kminek i mieloną paprykę, smażyć przez chwilę,aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion rybny i przecier pomidorowy, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować przez 10 minut. Dodać pokrojoną w kawałki wielkości kęsa rybę i plasterki marchewki, gotować przez kolejne 5 minut. Na końcu dodać pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę i chilli w plasterkach. Całość gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Podawać gorące, udekorowane kawałkami cytryny. Smacznego!


****

Przepis dodaję do akcji "Ryba".



Pozdrawiam serdecznie!

2 komentarze:

  1. Wlasnie sobie rozmyslam o zupie skorupiakowej, a tu trafiam na taka piekna smaczna zupke ;))
    Juz sam widok tej zupy jest bardzo bardzo rozgrzewajacy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, wizja takiej zupy chyba nieźle by mnie rozgrzała na przystanku tramwajowym w drodze do domu ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.