piątek, 7 stycznia 2011

Grillowany kurczak i marchewkowo-rzepowa surówka w parze z pęczakiem


W końcu udało mi się ogarnąć z powyjazdowym rozgardiaszem, jaki panował ostatnio u nas w domu. Święta, święta i po świętach... pieczenie pierniczków i lukrowanie, to też już za nami... i ta radość obdarowanych z własnoręcznie przygotowanych podarków, po prostu serce rośnie :)

Mimo, że święta dopiero co minęły. to ja już myślę o nowych foremkach do pierniczków. Po tej przerwie wracam z powrotem pełną parą do gotowania :) Dzisiaj prosta i szybka propozycja dla równie zabieganych, co ja ostatnio.

GRILLOWANY KURCZAK I MARCHEWKOWO-RZEPOWA SURÓWKA W PARZE Z PĘCZAKIEM 

(na 2 porcje)

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka czerwonej czubrycy
100g kaszy pęczak
mała biała rzepa
mała marchewka
kilka listków pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kaszę pęczak ugotować na sypko - u mnie to ok. 15 minut. Pierś z kurczaka umyć, natrzeć oliwą i przyprawami, odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie można zająć się przygotowaniem surówki. Marchewkę i rzepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny i posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić na chwilę do lodówki. Pierś z kurczaka wyciągnąć z lodówki, doprawić pieprzem, grillować na złoto z obu stron. Pierś podawać pokrojoną w plastry, udekorowaną liśćmi pietruszki z kaszą i surówką. Smacznego!


***

Przepis bierze udział w akcji "Kurczak na 1000 sposobów":


Pozdrawiam serdecznie!

8 komentarzy:

  1. Fajna propozycja na obiad :) I pięknie zaserwowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i bardzo zachęcająco. Tak pięknie podanej kaszy ze świecą szukać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zdrowo i pysznie. lubię dodatek czubrycy do potraw;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kiedyś zrobić pęczak - z czystej ciekawości jak smakuje, bo mam z nim dość zabawne wspomnienia :P
    Natomiast kurczaka takiego uwielbiam...najprostszy i najlepszy!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny zestaw i kombinacja smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie, pięknie i na dodatek zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. obiad rewelacja.
    pyszności tu serwujesz, a ja już po obiadku...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu, Fuchsiu, Paulo i Karmel-itko, dziękuję :)

    Turlaczku, faktycznie trudno, więc ten trend trzeba przełamać :) a najlepiej takie zmiany od Nowego Roku serwować :)

    Panno M., też czubrycę polubiłam i to mocno!

    Arvén, zastanawia mnie jakie to zabawne wspomnienia masz z nim związane ;) zapraszam do wypróbowania!

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.