poniedziałek, 10 stycznia 2011

Niebiańsko pikantne żeberka


Szukałam, szukałam, aż wreszcie znalazłam... niebiańskie żeberka (o tutaj). Cudownie rozpływają się w ustach, pikantne jak lubię i do tego z dodatkiem imbiru i goździków. Idealne na imprezę ze znajomymi, ponieważ tak naprawdę przygotowują się same :)


A jako że mamy Karnawał, to takie przepisy ceni się tym bardziej :) Przepis ten sprzyja zacytowaniu Olgi " Nie stój w kuchni, gdy goście za stołem". Marynatę robi się dzień wcześniej, mięso się w niej pekluje, potem hyc do piekarnika i po godzinie gotowe! A... i zapomniałabym... można je jeść rękoma!  Chociaż w wersji ugrzecznionej, czyli nożem i widelcem, również :))

PIKANTNE ŻEBERKA

(na 6 porcji)

Składniki:
1,3kg żeberek wieprzowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu sambal oelek
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 goździki

Przygotowanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Goździki utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki (z wyjątkiem żeberek) połączyć w jednolity sos. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Żeberka razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, mocno zawiązać. Wstawić do piekarnika w żaroodpornym naczyniu. Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec przez kolejne 30 minut.

Podawać na mieszance sałat z pomidorem i cebulą, polane sosem z żeberek (to wersja na sobotni obiad) lub jako samodzielne danie do jedzenia palcami na domówce wśród znajomych. Smacznego!

5 komentarzy:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.