niedziela, 30 stycznia 2011

Proste, a jakie dobre... zapiekanka chłopska


Czy macie czasem takie dni, że nic, ale to kompletnie nic Wam nie wychodzi.... czy to ucieka autobus, stoicie na przystanku, czekając na kolejny i marzniecie... czy to ambitne plany na weekend, które dziwne zrządzenie losu burzy niczym domek z kart... jedyne pocieszenie, to szybki i smaczny obiad... i tu zawsze przychodzi mi z pomocą ta prosta zapiekanka chłopska.

Idealna na rozgrzanie w mroźne dni, zwłaszcza jeśli dodacie do niej chilli tak jak ja.  Tym bardziej idealna, że jej przygotowanie zamyka się w 30 minutach, z czego 15 to zapiekanie :)

Przepisów na tą zapiekankę jest bardzo dużo, a ja nie wiem skąd się wziął ten mój. W domu zawsze robiliśmy ją w ten sposób, więc u siebie w kuchni robię ją tak samo. No może nie do końca tak samo, bo dodałam chilli od siebie :)

ZAPIEKANKA CHŁOPSKA

(na 2 porcje)

Składniki:
450g ziemniaków (obranych)
1 jajko
125ml śmietany 12%
150g mieszanki wędlin (ja użyłam boczku, szynki i kabanosa)
1 czerwona papryczka chilli
1 cebula
70g sera żółtego (użyłam ementalera)
masło do wysmarowania formy

do dekoracji
szczypiorek
natka pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w plasterki (lub półplasterki). W misce wymieszać śmietanę i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wędlinę pokroić w kostkę (kabanosy w plasterki), chilli w drobną kostkę, podsmażyć przez chwilę na patelni, aby boczek się zrumienił, dodać cebulę i chilli, zeszklić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ziemniaki, wędlinę, chilli i cebulę wymieszać w misce i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy (u mnie to forma kwadratowa 17cm). Całość polać przygotowaną masą (doprawione jajko ze śmietaną), posypać serem. Zapiekać 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175stopni.

Podawać ciepłe, posypane posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Trafiają mi się takie dni:)
    A zapiekanka wyszła Ci niesamowicie apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak prosto, tak zwyczajnie a tak smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka pod taką nazwa też u mnie bywa.Zatęskniłam za nią oglądając Twoje pyszne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne zapiekanki, ale bez jajek. MUszę i takiej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosenko, dziękuję :) A te dni na szczęście da się jakoś sprowadzić na dobrą drogę ;)

    Flusso, dokładnie! Czasem nie trzeba nic więcej.

    Amber, czym prędzej zatem powinnaś ją zrobić. Mi tylko zimą tak wspaniale ona smakuje :)

    Grażyno, to chyba jedna z najbardziej lubianych u nas zapiekanek :) Jeśli nie znasz wersji z jajkiem, to warto wypróbować.

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne tradycyjne smaki :) Bardzo mi się podobają też zdjęcia, które umieszczasz!

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, jakie te Twoje zdjecia sa apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Agatko, dziękuję :) Czasem i tradycją u nas w kuchni powieje ;)

    Aga, dziękuję :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. prześliczne zdjęcia.
    nieziemsko smakowite.

    też jestem fanką rzeczy prosty, nieskomplikowanych.
    okazują się zazwyczaj niebywale smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajeczna zapiekanka - biorę ją w ciemno!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Karmel-itko, dziękuję :) Zgadzam się w 100%. I pora odkurzyc Pana ziemniaka...

    Nemi, wobec tego zapraszam :)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz dowiaduję się, że zdjęcia są apetyczne, do tej pory sądziłem, ze takie mogą być potrawy na fotografiach.

    dziadek

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.