piątek, 14 stycznia 2011

Sałatka z kurczaka w tamaryndowcu z sosem z miodu i limonki


Czy kojarzycie taką reklamę... Wokół panuje domowy rozgardiasz, który dzięki kawie na chwilę się zatrzymuje, aby potem znów ruszyć swoim szalonym tempem? Osobiście uwielbiam takie chwile, ponieważ pozwalają mi na złapanie oddechu.

Gdy tylko uda mi się taki moment chwycić w dłonie, to mam ochotę pędzić do kuchni coś upichcić... ale nie na szybko, oby tylko się zmieścić w 30 minutach i pędzić do kolejnych spraw. Nie, i jeszcze raz nie! Wtedy działam spokojniej, jakby wszystkie wcześniejsze stresy i zmartwienia odeszły sobie gdzieś daleko i zapomniały o mnie. Ja wtedy mam ochotę na nieśpiesznie kucharzenie. Ciekawie robi się, gdy taka chwila trafi się w trakcie roboczego tygodnia :))

Dzisiejsza sałatka właśnie taka jest, wypróbowana po jednym z takich momentów. Udało mi się wtedy nawet w spokoju wypić kubek herbaty. Całym moim zajęciem było powolne sączenie herbaty i obserwowanie przechodzących ludzi za oknem. Miło jest czasem to powtórzyć, ostatnio nawet coraz częściej udaje mi się takie chwile uchwycić w locie i przytrzymać.

Ale wracam do sedna... Zaproponowana sałatka wymaga dużo szatkowania, siekania i oblizywania palców :) Pierwszym razem, gdy ją przygotowywałam wyjadłam prawie pół marynaty jeszcze przez wysmarowaniem kurczaka. Musiałam jeszcze jej dorobić... i znów trochę podjadłam. Nie wiem czemu połączenie tamaryndowca, limonki, sosu sojowego i miodu tak na mnie działa (czosnek został zdominowany przez inne smaki i jest tu tylko lekko wyczuwalny). Mogłabym tą marynatę wyjadać łyżeczkami, gdyby sprzedawano ją w słoikach :)

Zatem zapraszam. Mam nadzieję że to połączenie posmakuje Wam tak bardzo jak mi.


SAŁATKA Z KURCZAKA Z SOSEM Z LIMONKI, MIODU I TAMARYNDOWCA

zainspirowane Kuchnią chińską z serii Podróże kulinarne
(na 4 porcje)

Krok pierwszy: Marynowanie mięsa

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki pasty z tamaryndowca
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1 limonka

Przygotowanie:
Limonkę sparzyć, na tarce zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Olej, miód, sos sojowy, pastę tamaryndowca, wyciśnięty czosnek, skórkę i 1 łyżkę soku z limonki* dokładnie wymieszać w misce, tak aby składniki się połączyły. Mięso kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie, zostawić na dwie godziny w lodówce.

* Pozostałego soku z limonki nie należy wylewać, ponieważ reszta zostanie wykorzystany w kolejnych krokach.

Krok drugi: Sałatka

Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
4 dymki
2 szalotki
pęczek rzodkiewki
1 ogórek
1/2 szklanki świeżych liści kolendry
duża garść świeżych liści mięty
kilka kropli oleju arachidowego

Przygotowanie:
Kapustę pekińską drobno poszatkować, dymkę pokroić w piórka, a rzodkiewkę i ogórka (pozbawionego pestek) w cienkie słupki. Dodać liście kolendry i mięty. Szalotki podbnie jak dymkę pokroić w piórka i usmażyć na odrobinie oleju. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać.

Krok trzeci: Sos do sałatki

Składniki:
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 czerwona papryczka chilli
2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do szczelnego słoika, zakręcić, silnie wstrząsnąć i sos gotowy.

Krok czwarty: Przygotowanie kurczaka

Składniki:
cały kurczak i marynata z kroku pierwszego
1 łyżeczka oleju arachidowego
 
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej, kurczaka smażyć razem z marynatą, aż mięso będzie miękkie (ok. 15 minut na średnim ogniu; należy uważać na wielkość ognia, żeby marynata się nie przypaliła). Odstawić na kilka minut, potem pokroić w plasterki.

Krok piąty: Podanie

Najpierw połączyć sałatkę z sosem, dokładnie wymieszać, rozłożyć do miseczek. Na górze układać plasterki kurczaka. Udekorować listkiem kolendry i odrobiną startej skórki z limonki.
Najlepiej smakuje, gdy kurczak jest jeszcze ciepły :)  Smacznego!


***

Przepis dopisuję do akcji "Z widelcem po Azji":









Pozdrawiam serdecznie!

17 komentarzy:

  1. wygląda bosskoo. efekt na prawdę smakowity;) mi marzy się dzień w którym będę mogła oddać się temu co lubię , bez stresu że gdzieś mi śpieszno i bez wyrzutów sumienia że mogłam zrobić coś innego;)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pozostae nic innego jak powtórzyć za Malwinną, że sałatka wygląda bosskoo!!;-)
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W podobnej marynacie trzymam mięsa i ryby. Mogłabym ją jeść samą.
    Twoja sałatka brzmi wspaniale.Tylko,czy wytrwam do końca szatkowania?

    OdpowiedzUsuń
  4. o jak pysznie! już mam ochotę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baaaarrrdzo apetycznie wygląda :)Zdradź mi sekret gdzie dorwałaś kolendrę?? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Panno M., Grumko :), Paula, dziękuję :)))

    Amber, dlatego ten przepis musi być po takiej chwili kiedy łapiesz odrobinę oddechu, a potem zatracasz się w szatkowaniu :D

    Od-kuchni, dziękuję. Świeża kolendra dostępna jest w sklepach: Kuchnie Świata i Asian House (przynajmniej o tych wiem w Warszawie). Niestety nie są zbyt trwałe, ponieważ następnego dnia mimo przechowywania w lodówce marnieją. Po prostu trzeba je zużywać na raz :)

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. w końcu wiem z czym wykorzystać pastę z tamaryndowca czy jak mu tam ;)
    dzięki

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam jeszcze okazji użyć pasty z tamaryndowca. Jestem ciekawa jak to to smakuje. Tak czy owak, sałatka wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaa! Zjadłabym nawet już, nawet teraz...tylko gdzie dostanę pastę z tamaryndowca??

    OdpowiedzUsuń
  10. co za sałatka!
    a gdyby ja tak na ciepło..?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiele razy robilam mieso w pobobnej marynacie, ale salatki nigdy. Wykorzystam pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda, że palce lizać. I podrzuciłaś mi pomysł, co ukochanemu do pracy do jedzenia zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak poezja brzmi. Podoba mi się brzmieniowo słowo tamaryndowiec. A sama potrawa to już są moje wyżyny zachwytu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiosenko, dziękuję :)

    Aga-aa, polecam jeszcze inne przepisy z użyciem tamaryndowca :)

    Lashqueen, tamaryndowiec nadaje potrawom kwaśny smak.

    Arvén, ja pastę z tamaryndowca kupowałam w Kuchniach Świata, ale jeśli masz gdzieś w okolicy sklep z azjatycką żywnością (np. Asian House) to z pewnością go tam dostaniesz.

    Karmel-itko, próbowałam też na ciepło - podgrzewałam lunchbox w pracy i była równie dobra. Chociaż ja sałatki lubię w wersji chrupiącej :)

    Usagi, będzie mi niezwykle miło :)

    Kuchareczko, a jak smakuje! Jeśli jeszcze nie próbowałaś tej pasty to wypróbuj. Jest po prostu genialna! A ta marynata do mięsa.... ech, poezja!

    Pozdrawiam ciepło i serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wygląda kurczak w otoczce tamaryndowca. Uwielbiam jego kwaskowaty smak. Ostatnio testowałam tamaryndowca w formie bloku - trochę z nim zachodu, bo trzeba namoczyć go we wrzątku a potem przetrzeć przez sito, ale smak ma fajny. Świeżą kolendrę można też kupić w sklepie Asia Tasty w Hali Gwardii a także w jednym ze stoisk w pasażu handlowym przy Hali Mirowskiej - polecam szczególnie ostatni namiar - mają tam świeże zioła o nieco dłużej trwałości. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Haniu, dziekuję :) W bloku mówisz... ja się z takim nie spotkałam, ale zapoznam się już pewnie niedługo :)
    Do Hali Mirowskiej mam z pracy jeden przystanek tramwajowy, więc z miłą chęcią się przespaceruję w tamtym kierunku.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.