poniedziałek, 7 marca 2011

APAK, czyli Rajski Przysmak (Barek Sałatkowy #10)

 

Czy wiecie jak to czasem jest, gdy potrzebujecie coś pilnie wymyślić?.... coś chwytliwego, coś co oddawałoby istotę jakiejś rzeczy?? Ja tak miałam z tą sałatką... normalne kreatywne zaćmienie, chwilowy brak dostaw prądu... Kolorowa sałatka, kolorowe łódeczki, kolorowe kosteczki?

Jakoś tak nie pasowało. Dopiero Panna M. naprowadziła mnie na właściwe tory. Dzięki wielkie, kochana kobieto :) 

Tak oto powstał APAK, czyli Rajski Przysmak, bo nie sposób w inny sposób opisać tą sałatkę (A jak ananas, P jak papryka, A jak awokado i K jak Kiwi). Słodycz z papryki, kwaśny z ananasa i kiwi oraz kremowa konsystencja z awokado... Połączenie dla mnie niezwykłe, które powstało w odpowiedzi na propozycję sosu musztardowego Peli.

Sos sam w sobie jest niezwykle kremowy, a dzięki dodatkowi octu balsamicznego i musztardy Dijon nabiera wyraźnego smaku. Idealna kompozycja, zresztą spróbujcie sami.


APAK, CZYLI RAJSKI PRZYSMAK

(na 4 porcje)

Składniki:
1/4 ananasa (koniecznie świeżego)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 dojrzałe awokado
1 kiwi

plus sos musztardowy wg propozycji Peli (robiłam z połowy porcji):
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka musztardy (użyłam Dijon)
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oleju
sól, pieprz (jedynie do smaku)


Przygotowanie:
Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i delikatnie przy pomocy łyżki stołowej wyjąć cały miąższ ze skórki. Łupinki zachować, będą potrzebne do podania. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Ananasa obrać ze skórki, usunąć zdrewniały środek, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wszystkie pokrojone składniki dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę nałożyć do wydrążonych łupinek awokado, dwie pozostałe porcje przełożyć do salaterki.

Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Musztardę w misce utrzeć z octem. Cebulę, czosnek przełożyć do słoika, dodać utartą musztardę z octem, zalać olejem, zakręcić słoik, mocno wstrząsnąć. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie zamieszać.

Podawać w łupinach awokado (lub w salaterce) polane sosem, dodatkowy sos podać w osobnym naczyniu. Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Już różne rzeczy "wyczyniałam" z awokado, ale nie wpadłam na połączenie z ananasem:) Świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kolorowe i interesujące.
    Ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewelinko uroczo wyglądają te miseczki z awokado wypełnione tymi pysznościami;) i te kolory- aż zatęskniłam za wiosną;)

    uściski

    OdpowiedzUsuń
  4. patent z awokado jako naczynie bardzo lubię. Też z tego korzystam jak robię, np: sałatkę z łososiem. Prima:)

    Pozdrawiam!!

    ps. zdjęcia śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak kolorowo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadziewalisy awodako różnymi farszami, ale takim jeszcze nie. Fajny;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bomba. Taka trochę salasa ze smakowitym sosem w łupinie abvokado! Ostatnio maniakalinie robię salasy i za kazdym razem jest tam awokado, ale podanie w skórce z awokado, zdecydowanie podnosi urok tej sałatki! Tylko kurcze, to nie takie proste, tak wydrążyć awokado, żeby zostało nienaruszone i jeszcze takie pięknie kuszące w zielonym kolorem!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na awokado:)!!!Muszę też w końcu jakieś "nadziać":) I fajny sosik. u mnie też dziś musztardowy.pozdrawiam:DDD

    OdpowiedzUsuń
  9. kolorowo, smacznie i pieknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  10. przeglądając wszelkie kulinarne blogi odkrywam, że tyyyylu rzeczy jeszcze nie próbowałam. np. teraz uświadomiłam sobie, że nigdy nie jadłam awokado. może najwyższy czas spróbować? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wygląda ta miseczka :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.