czwartek, 28 kwietnia 2011

Pierś z kurczaka w parmezanowej panierce na wiosennym posłaniu


 - Na co masz ochotę?
- Na filet z kurczaka.
- Znowu??

- No tak, przecież dobry jest.
- I pewnie w panierce, co?
- No taki najlepszy :)))

Ale ja nie lubię jak ciągle jest tak samo. Nawet jeśli robię coś z tych samych składników, to zawsze staram się choć trochę je urozmaicić, żeby nie było po prostu filet z kurczaka ala schabowy, ziemniaki z wody i surówka... Choć nie ukrywam, że i takie domowe obiady mają swój urok :) Zwłaszcza te mamine :D

Niewiele myśląc zrobiłam kurczaka w panierce, ale innej... Nikt przecież nie lubi nudnej kuchni. Tym razem w użycie poszedł parmezan i mam wrażenie, że ta panierka wyszła dużo lżejsza od tej tradycyjnej, na bułce tartej. Niemałe znaczenie miało z pewnością użycie samego białka do "namaczania" mięsa. 


PIERŚ Z KURCZAKA W PARMEZANOWEJ PANIERCE NA WIOSENNYM POSŁANIU

przepis pochodzi ze strony bbcgoodfood.com
(na 4 porcje)

Składniki:
2 duże podwójne piersi z kurczaka
4 czubate łyżki startego parmezanu
1 białko
6 średniej wielkości młodych ziemniaków
1/2 szklanki mrożonego groszku
4 garści świeżych liści szpinaku
6 pieczarek
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
2 zielone chilli
sól i zielony pieprz 

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć i oczyścić. Białko rozkłócić na talerzu, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Parmezan umieścić na innym talerzu. Oczyszczone piersi kurczaka najpierw zanurzyć w doprawionym białku, a następnie w parmezanie. Smażyć przez 10 minut (w połowie czasu przekręcając) aż do zezłocenia.

Ziemniaki wyszorować, podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody. Pieczarki pokroić na małe kawałki i lekko podsmażyć na patelni. Pod koniec gotowania (jakieś 2-3 minuty) dodać groszek. Ziemniaki i groszek osączyć. Chilli pokroić w plasterki. W misce wymieszać ze sobą szpinak, pieczarki, ugotowane warzywa, dodać chilli, ocet i oliwę, doprawić lekko do smaku.

Podawać kurczaka pokrojonego na przygotowanej sałatce oprószone solą morską i świeżo zmielonym zielonym pieprzem. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Eve, te wiosenne kolory i smaki kuszą niezmiernie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne to posłanie i wspaniała pierś. Pierś uwielbiam i nigdy nie mam jej dość.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie taka parmezanowa panierke - masz racje, sprawia wrazenie lzejszej, a do tego ma taki specyficzny orzechowy posmak... Taki filet z checia bym zjadla!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak wygląda lekko i wiosennie :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula, dziękuję :) Zatem jeden plasterek dla Ciebie :D

    Mopsie, mi ostatnio u Ciebie ciekła... te szaszłyki z grilla, mniam!

    Kabamaiga, dziękuję :) Czyli tak jak pewien duży znany mi Osobnik :D

    Maggie, też polubiłam... będę próbować z nią jeszcze inne rzeczy porobić :))

    Niebieska Pistacjo, witaj! Takie jego założenie po Świętach :D

    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób podania i w ogóle mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja się chyba bezczelnie wproszę na taką kurę! :) obłęd na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieknie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiosenne kolory, wiosenne podanie, zostałam skuszona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to wiosenne posłanie wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majanko, dziękuję :)) Zrób swoim mężczyznom, z pewnością im posmakuje :D

    Kini^^, a zapraszam! Częstuj się :D

    Gosiu, dziękuję :)

    Tylko Spróbuj, za oknem wiosna to i na talerzu też jej nie może zabraknąć ;)

    Aga-aa, dziękuję :) Na takim zielonym łóżku to każde mięso by chciało wylądować :D

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię, oj lubię;-)
    Na tym pierwszym zdjęciu myślałem, że to grzaneczki, a nie kurczak;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubie takie jedzonko, kurczaczek i warzywa i juz mam obiadek.
    Twoje danie prezentuje sie super i pewnie smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.