niedziela, 15 maja 2011

Boczek, daktyle i oliwki. Nieoczekiwanie apetyczne połączenie.


Boczek, daktyle i oliwki to jedno z tych połączeń, które na pierwszy rzut oka wydają się kompletnie nietrafione... ale ich smak wynagradza wszystkie wątpliwości. Długo zastanawiałam się, czy zaserwować tą przekąskę podczas urodzinowego przyjęcia. Ale jakaż ze mnie by była eksperymentująca kucharka, gdybym nie spróbowała?

Jednak koniec końców przekąska nawet nie wyszła z kuchni... A wszystko dlatego, że Panowie, którzy w niej urzędowali znęceni zapachem z piekarnika nie podzielili się nimi z innymi gośćmi :) To chyba najlepsza recenzja, prawda?

Oczywiście za pierwszym razem nie udało mi się ich sfotografować, więc dzisiaj prezentuję Wam podejście drugie :)



TAPAS Z BOCZKU, DAKTYLI I OLIWEK

inspiracja ze strony smakimprezy.pl
(na 12 sztuk) 

Składniki:
12 plastrów wędzonego boczku
12 daktyli (koniecznie z pestką)
24 zielone oliwki faszerowane papryką

plus
12 wykałaczek
naczynie żaroodporne do zapiekania

Przygotowanie:
Daktyle naciąć wzdłuż, usunąć pestkę. Do środka włożyć po dwie oliwki. Całość owinąć plasterkami boczku, spiąć wykałaczką. Włożyć je do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (termoobieg, górna grzałka) przez 15 minut.

Podawać na ciepło. Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Intrygujące połączenie, na tyle, że miałabym ochotę spróbować, tym bardziej, że recenzja gości zachęca do tego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, będę musiała przy jakiejś okazji przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna kombinacja!
    I przepiękne zdjęcia, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ano, jesli panowie sie czyms zajadaja, to juz dobrze wrozy :) W zyciu nie wpadlabym na takie polaczenie, a tu prosze, okazuje sie, ze jest calkiem udane.

    OdpowiedzUsuń
  5. ta oliwka troszkę mnie zaintrygowała. robiłam swego czasu hiszpańskie tapas- daktyl nadziany migdałem i wszystko otulone w boczku. muszę wypróbować i tego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Daktyle z boczkiem faktycznie zaskakują, ale ja uwielbiam nowości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Haniu, o tak, określenie intrygujące też tu pasuje :) Wypróbuj koniecznie!

    Shinju, faktycznie niepotrzebnie się obawiałam ;) Przetestuj, ja jeszcze muszę wypróbować wersję z małymi korniszonami :)

    Nat, dziękuję :)

    Maggie, dokładnie. Mi się udało dorwać jeden ostatni kawałek :))

    Malwi, oliwka i daktyl intryguje bardzo :D

    Aniu, i to jak! smakiem przede wszystkim :D

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. na pewno pyszne i jakie piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. przyznam, że te oliwki to mnie zaskoczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj aż ślinka cieknie, co jakiś czas przychodzi nam ochota na coś takiego ale te zdjęcia to prawie przymus zrobienia tego w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ piękne roladki! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasandra, dziękuję :) Mi znów cieknie ślinka jak patrzę na zdjęcia ;)

    Paula, to tak jak mnie! Ale połączenie jest naprawdę udane :)

    Ekipa, zrób koniecznie!

    Kini^^, dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawa propozycja.. połączenie daktyli i oliwek hmm.. intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  14. odwazne połaczenie gratuluje odwagi;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.