wtorek, 10 maja 2011

Hummus z limonką i kolendrą


W końcu udało mi się ogarnąć po weekendowo-urodzinowym szaleństwie. Organizacja dwóch imprez pod względem kulinarnym to nie lada wyczyn. Na szczęście mi się udało, z czego jestem niezmiernie dumna.

W trakcie najbliższych wpisów podzielę się z Wami kilkoma ciekawymi przepisami, które podczas nich wykorzystałam. Na pierwszy ogień idzie hummus z lekką nutą limonki i kolendry. Najlepiej smakuje z kromką ulubionego pieczywa, lekko opieczoną w piekarniku lub na grillu.


HUMMUS Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ


Składniki:
2 puszki cieciorki (po 400g)
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropel oleju sezamowego
3 łyżki oliwy
1 limonka
mała garść listków kolendry

plus
oliwa do polania
kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:
Cieciorkę osączyć z wody. Limonkę sparzyć, zetrzeć niej skórkę i wycisnąć sok. Wszystkie składniki włożyć do miski blendera (z wyjątkiem liści kolendry) i dokładnie zmiksować. Dodać liście kolendry i miksować przez chwilę. Przełożyć do miseczki, spryskać oliwą i udekorować kiełkami rzodkiewki.

Podawać na kromce ulubionego pieczywa. Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Przeczuwam, że to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam planach hummus, nigdy go nie robiłam, a tak lubię soczewicę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda pysznie! Ciekawe zestawienie składników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dwie imprezy? No gratulacje. Na hummus mam od dawna ochotę. Twój jest obłędny

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie to zdrowe, a takie pyszne... A mowili, ze nie mozna miec wszystkiego. No i prosze, jednak mozna!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jeszcze nigdy nie jadłam nic z soczewicą, a twój przepis jest niesamowity i tak samo wygląda. Chciałabym zacząć moją historię z soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Soczewica z puszki, czyli hummus w 5 minut. Super! Z zieloną pietruszką też by się sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
  8. A dziś właśnie trafiłam na przepis na tenże hummus na stronach goodfood właśnie! Zastanawiałam się tylko, czy nie będzie zbyt kwaśny. Tradycyjny hummus robię z ciecierzycy moczonej przez noc. Zachowuje więcej wartości odżywczych. Piękne zdjęcia. Pozdr. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. Burczymiwbrzuchu, jest :)

    Lashqueen, zrób koniecznie :) Mój jest z cieciorki, ale z soczewicy też się pewnie sprawdzi :)

    Haniu, dziękuję :) To zestawienie też mnie zaciekawiło. Nie zawiodłam się, smakuje pysznie :)

    Kabamaiga, tak jakoś wyszło :) Dziękuję :) Zrób ten hummus koniecznie :)

    Maggie, dokładnie :) Ten przepis daje to wszystko :)

    Basinepichcenie, warto spróbować :)

    Jadalnepijalne, dokładnie tyle się go robi. Ekspresowy hummus :) Hmmm... o zielonej pietruszce nie pomyślałam, spróbuję z nią następnym razem :)

    Kinga, mi się też tak wydawało, więc zmniejszyłam ilość limonek. Wg oryginalnego przepisu powinny być dwie, a ja dałam tylko jedną. Lekki posmak jest wyczuwalny, ale niezbyt intensywny, czyli tak jak lubię :)
    Dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale on wygląda zachęcająco. z domowym pieczywkiem byłby wyśmienity;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Malwi, właśnie z taką domową ciabattą go podawałam :)) Gościom bardzo smakował :)

    Miłego dzionka!

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze się do niego nie przekonałam, ale z tą limonką jakoś bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja podaje do miesa, zamiast np. ziemniakow.
    Narobilas mi ochoty, chyba znowu musze zrobic :))

    OdpowiedzUsuń
  14. pierwszy raz widze taki przepis bez pasty sezamowej... wyglada bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Paula, smakuje bardziej limonkowo :)))

    Gosiu, a o takim zastosowaniu hummusu nie pomyślałam :) Zrób koniecznie :D

    Małgosiu, no ja się zabrałam za robienie tego hummusu bez tahini właśnie :) dodałam za to olej sezamowy, można też spryskać tym olejem hummus i będzie lepiej pachniał sezamem :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Od roku zabieram się do zrobienia tej potrawy i zawsze znajduję coś innego, coś pilniejszego...wstyd! Muszę się poprawić i wreszcie spróbować! Zdjęcia prześliczne! Od samego patrzenia człowiek robi się głodny:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hummus jest na mojej liscie "do zrobienia" od dłuższego czasu. Może w końcu się zmobilizuję i go zrobię :)
    Apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nemi, dziękuję :) Popraw się koniecznie ;P Jestem pewna, że Ci zasmakuje :D

    Wiosanno, też mam takie listy "to do" i z reguły przepisy na nich czekają dobrych kilka tygodni na przygotowanie :) Dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.