wtorek, 31 maja 2011

Ufff, jak gorąco! Zsiadłe mleko z młodymi ziemniakami i koperkiem.


Czasem potrzeba prostego jedzenia, a im goręcej (czytaj: nic się nie chce) tym bardziej się je docenia. U mnie w rodzinnym domu nigdy nie robiło się chłodnika (jego smak poznałam dopiero na studiach). Za to w upały gościło na stole zawsze zsiadłe mleko (to mamine, najlepsze), młode ziemniaki i koperek, z własnego ogródka. Tak, to są zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa :)

Najlepiej smakuje na dworze, mimo skwaru idealny sposób na ochłodę.

U mnie dzisiaj wersja ekspresowa, bo zsiadłe mleko ze sklepu, a koperek i ziemniaki z pobliskiego bazarku. Za to ten smak, to dla mnie namiastka tamtego beztroskiego czasu. Kiedy świat kręcił się wokół kolejnego psikusa, jakiego możemy z bratem wykręcić :)

ZSIADŁE MLEKO Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM

(na 4 porcje)

Składniki:
8 młodych ziemniaków (średniej wielkości)
1 litr zsiadłego mleka
kilka gałązek koperku
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować (nie obierać), pokroić na kawałki wielkości kęsa, ugotować w osolonej wodzie. Koperek umyć i posiekać, niezbyt drobno. Podawać w dwóch osobnych miseczkach, w jednej zsiadłe mleko, a w drugiej ziemniaki posypane koperkiem. Smacznego!

19 komentarzy:

  1. na upał nie ma nic lepszego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy31 maja, 2011

    Ależ pyszności !!!
    Pozdrawiam
    tmach

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, zgadzam się! Proste i szybkie, mniam!

    Teresko, dziękuję :)

    Lashqueen, czemu okrutna?

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Najlepsze co może być!
    Ale mi narobiłaś ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  5. bo mi tu takie rzeczy pokazujesz :D
    Skąd ja mam wziąć zsiadłe mleko i koperek??

    OdpowiedzUsuń
  6. Joasiu, na upały najlepsze!

    Lashqueen, może nasionka podesłać?
    Zsiadłe mleko można też zrobić ze sklepowego mleka krowiego, tylko trzeba dodać jogurtu lub innego nabiału posiadającego kultury bakterii.

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyk - ale jaki lubiany - również przeze mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki, może poproszę któregoś dnia mamę, to mi przyśle nasiona. Nie pomyślałam w sumie o takim rozwiązaniu ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ziemniaki z koperkiem - pamiętam czasy, kiedy spędzałam całe wakacje u babci i po koperek do obiadu wybiegałam po prostu do ogródka za domem...coś pięknego.
    Do połączenia - tak przez wszystkich lubianego - ziemniaków ze zsiadłym mlekiem przekonać się nie mogę ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, pycha:) w prostocie siła! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest jedna z najlepszych rzeczy na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnio coraz czesciej tak jadamy! :-) smak wiosny i lata!

    OdpowiedzUsuń
  13. EVE! To był dziś mój obiad! Cudowna, niezawodna i najsmaczniejsza pod słońcem klasyka!
    Śliczne zdjęcia:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Klasyczne smaczne, proste danie dla każdego :)Super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Eve, to jeden z moim najulubieńszych obiadów! w tym roku też już jadłam ^_^

    OdpowiedzUsuń
  16. O pycha! Jak dawno tego nie jadlam! :)
    Idealny obiadek na goracy dzien =)

    OdpowiedzUsuń
  17. w lato nie ma lepszego dania :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.