poniedziałek, 6 czerwca 2011

Farfalle, czy kokardki? Sos śmietanowo-cytrynowy. Parmezan i zielony groszek.


Szukacie smacznego i szybkiego sposobu na obiad? Właśnie go znaleźliście. Orzeźwiający sos (mimo użycia śmietany), świeży groszek i makaron. Pyszne połączenie, prawda? Przygotowuje się go błyskawicznie (najdłużej trwa ugotowanie makaronu), czyli tak jak lubię w trakcie zabieganego tygodnia.

Zawsze gdy wyjeżdżamy gdzieś na weekend, to potem trudno mi powrócić do utartego rytmu. Tym bardziej jeśli podróż spędziło się na poły stojąc, na poły siedząc na torbie podróżnej.... O tym jednak opowiem Wam innym razem, gdy zmęczenie nie będzie mnie pchać ku tak miękko wyglądającej poduszce :) Spokojnej nocy i smacznych snów!


FARFALLE Z GROSZKIEM I Z SOSEM ŚMIETANOWO-CYTRYNOWYM

inspiracja zaczerpnięta stąd
(na 4 porcje)

Składniki:
400g makarony farfalle
150g zielonego groszku
1 cytryna
100ml śmietany (użyłam 12%)
5 łyżek świeżo startego parmezanu
sól gruboziarnista
zielony pieprz

plus do dekoracji
posiekana natka pietruszki
tymianek cytrynowy

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Zielony groszek zblanszować w gotującej się wodzie, osączyć i przelać zimną wodą. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę z całej cytryny (unikając ścierania białych części), a potem wycisnąć sok. 

Do małego rondelka wlać śmietanę, dodać parmezan, podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Pod koniec dodać groszek, skórkę z cytryny oraz sok, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z gazu, dodać makaron i ponownie wymieszać. 

Podawać na ciepło udekorowane posiekaną natką pietruszki i gałązkami tymianku cytrynowego. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. z przyjemnością bym spróbowała :) wygląda bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki makaronik to wielkie pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały sos orzeźwiający ;]
    cytryna i groszek. idealnie letni, wakacyjny obiad ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłbym nawet teraz na wczesne śniadanie;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Edith, dziękuję :) Częstuj się :)

    Majanko, dziękuję :) O, nowe zdjęcie!
    Ślicznie wyglądasz.

    Karmel-itko, dokładnie tak. Idealny gdy nie ma się ochoty siedzenia w kuchni!

    Grumko, wobec tego częstuj się! Ja dzisiaj robię powtórkę, jako lunch do pracy.

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cytrynowa nuta z makaronem współgra idealnie. Pięknie kokardki wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  7. w zabiegany tydzień danie idealne. ja na tyle żyję na przyspieszonych obrotach, że od kilku dni nie robiłam żadnego obiadu, aż wstyd.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny, wiosenny makaron i piekne zdjecia (znowu).

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, dziękuję :) Długo myślałam nad makaronem do tego sosu i kokardki wygrały. Tak uroczo wyglądały w słoiku, a na talerzu to już jak widać :)

    Malwi, ale za to pieczesz cudowne bułeczki! te z borówkami, mniam!

    Maggie, dziękuję :) Faktycznie kolory ma mocno wiosenne!

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. no, faktycznie express. Najlepszy na takie upały. Już wiem co jutro zjem na obiadek :) Pozdrawiam ciepło. Z kostką lodu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. pieknie wygląda to danie ....aż żal go zjadać z talerza takie fotogeniczne:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś dla mnie, wszystkie składniki lubię...ślicznie wygląda w Twoim obiektywie! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Vanilla, a nie mówiłam :) Daj znać jak Ci wyszło!

    Jolu, dziękuję :) Prawda, że przyjemne dla oka?

    Aga, a jak smakuje!

    Kass, dziękuję :) Zrób koniecznie, bo smakuje obłędnie!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne danie na lato - i jak przystojnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.