sobota, 4 czerwca 2011

Kurczak Cajunów. Smażona cytryna. Zielone warzywa.


Dzisiejszy przepis wypatrzyłam na akcję Hola Mexico, jaką przez cały maj organizowała Shinju. Niestety z wielorakich przyczyn nie udało mi się go przygotować w trakcie trwania akcji na Durszlaku. Umieszczam więc teraz mając nadzieję, że znajdziecie trochę miejsca na meksykańską kuchnię.

KURCZAK CAJUNÓW ZE SMAŻONĄ CYTRYNĄ I ZIELONYMI WARZYWAMI

przepis pochodzi z książki "Na ostro" Rachel Lane & Ting Morris
(na 4 porcje)

Składniki:
2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki soli

plus na sałatkę
4 garście liści szpinaku
100g groszku cukrowego
1 mały ogórek

Przygotowanie:
W misce połączyć oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, nasmarować przygotowaną marynatą. Smażyć na patelni z niewielką ilością oliwy. Cytryny przekroić na pół. Rozgrzać patelnię (na średnim ogniu), ułożyć na niej cytryny przeciętą stroną ku dołowi. podsmażać przez ok. 2 minuty, aż sczernieją.

Groszek cukrowy zblanszować w gorącej wodzie przez 1 minutę, przelać zimną wodą. Liście szpinaku dokładnie umyć, odwirować. Ogórka umyć, pokroić w plasterki, które potem podzielić na ćwiartki. Warzywa wymieszać w dużej misce.

Podawać kurczaka na sałatce z warzyw z połówką cytryny obok. Podczas jedzenia skrapiać warzywa i mięso sokiem ze smażonej cytryny. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Jak dla mnie ten zestaw jest rewelacyjny pod każdym względem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Eve, super. Nie mam groszku , ale chyba wykorzystam przepis na jutrzejszy obiad
    Pozdrawiam
    tmach

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie, a najbardziej zazdroszczę tego groszku cukrowego;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak smakowicie, że miałabym ochotę wpaść na obiad :) Czy groszek kupiłaś przypadkiem pod halą?

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle apetyczne! Zapisuję do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł z tą smażoną cytryną:) i super się to wszystkow prezentuje z zielonymi warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na meksykanska kuchnie dwa razy nie trzeba mnie namawiac! Piekne zdjecia (ale to nic nowego, prawda? ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuchennefascynacje04 czerwca, 2011

    Pieknie wysmażony :)Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne! I ten zielony, chrupiący groszek.. mMm... pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowny kurczak.
    a ta cytryna!
    mm, muszę zaraz sobie ten patent wypróbowac ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, zdecydowanie do zapamietania!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.