wtorek, 7 czerwca 2011

Makaronów ciąg dalszy. Pesto z awokado. Suszone pomidory i bazylia.


Makaronów ciąg dalszy. Będzie ich u mnie w najbliższym czasie całkiem sporo, ponieważ nie znam (poza kuchnią tajską) żadnego tak szybkiego i smacznego pomysłu na obiad. Nie wierzę w żadne pomysły na, szybkie fixy, itp. Wolę prosty makaron, ale za to z bardzo ciekawym dodatkiem. Tak jak dzisiaj.


***

Ostatnimi czasy dostałam miłą przesyłkę z Makro, w której znalazłam m.in. pyszne makarony FINE FOOD z pszenicy durum. Jeśli jeszcze makaronu z pszenicy twardej nie próbowali, to spróbujcie. Naprawdę warto, zwłaszcza jeśli planujecie dietę.

"Mąka z pszenicy twardej (semolina) wykorzystywana jest do produkcji głównie makaronu (Europa i Ameryka Północna) lub kaszy kus kus (Afryka Północna). Makarony, które powstają z pszenicy durum są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony z pszenicy zwyczajnej. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Tym barwnikiem jest luteina, bardzo skuteczny antyoksydant, który wpływa na obniżenie wolnych rodników w organizmie." (źródło)

Wracając jednak do głównego tematu tego posta. Uwielbiam niezwykłe dodatki do makaronu. Ostatnio był sos cytrynowy, a dzisiaj pesto z dodatkiem awokado. Bardzo kremowe, lekko ostre dzięki czosnkowi... po prostu pyszne! Chyba nawet pobiło pesto z dodatkiem szparagów.



SPAGHETTI Z PESTO Z AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI

przepis pochodzi ze strony chefchloe.com
(na 4 porcje)

Składniki:
400g spaghetti
2 garści liści bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól morska (gruboziarnista)
świeżo zmielony zielony pieprz
4 suszone pomidory z oliwy

plus do dekoracji
listki bazylii

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Liście bazylii umyć i osuszyć. Awokado przekroić, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni. Do blendera włożyć bazylię, awokado, uprażone orzeszki piniowe, czosnek, sok z cytryny i oliwę, dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Pomidory drobno pokroić. W dużej misce wymieszać makaron z pesto. 

Podawać na ciepło, posypane suszonymi pomidorami i udekorowane listkami bazylii. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Ja wypróbowałam ostatnio ten makaron kolanka z Fine Food. Świetny był: jędrny, smaczny :) Bardzo ciekawy pomysł z tym pesto z awokado. I pięknie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś co tak pięknie wygląda, musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosenko, i moje! Takie pesto jest pyszne!

    Shinju, kolanka jeszcze przede mną :) Ale faktycznie te makarony z pszenicy twardej są takie jędrne. Określenie al dente nabiera całkowicie innego znaczenia :) Dziękuję :)

    Burczymiwbrzuchu, dziękuję :)

    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  4. Eve! obłędne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pesto z awokado! Najlepsza rzecz, którą ostatnimi czasy widziałam :) Prezentuje się cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. makaron z takim pesto!
    rewelacja, rewelacja ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia rewelacyjne, a danie no po prostu ślinka mi leci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kini^^, dziękuję :) To taki fotogeniczny makaron.

    Arvén, też mnie zauroczyło :) Dziękuję :)

    Karmel-itko, prawdziwe niebo w gębie :D

    Magdo K., dziękuję :) Częstuj się :)

    Edith, dziękuję :) Smakuje conajmniej dwa razy lepiej niż wygląda :D

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewelinko przyjedź do mnie i zrób mi proszę takie dobre spaghetti;) ja nie pamiętam już kiedy coś ciepłego jadłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Malwi, biedaku jeden! mogę zrobić pesto i przesłać pocztą ;) w torbie na mrożonki powinno przetrwać, gdyby priorytetem wysłać ;D

    Buziaki i trzymam kciuki za powodzenie sesji i przeprowadzkę !

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli smakuje tak jak wygląda to ja zjem z zamkniętymi oczami:). Wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. bajecznie wygląda! podoba mi się pomysł na pesto z awokado

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, dziękuję :) Smakuje nawet lepiej :D

    Paula, dziękuję :) Faktycznie dodatek awokado nadaje pesto bardzo kremową konsystencję.

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  15. porwałaś mnie tymi zdjęciami i prostotą przepisu. Wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wypróbowałam - to jest MEGA pyszne :) Naprawdę rewelacja :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.