czwartek, 21 lipca 2011

Twaróg i brokuły. Bazylia i czosnek. Wędzona sól. Wytrawna tarta na krakersach.


Nie ma to jak pomidory, które same dojrzewają na słońcu, niczym nie wspomagane. Naturalnie pyszne! Tym razem bardziej się nimi delektowałam, bo pochodziły z mojego balkonowego ogródka. Tak, te małe pomidorki koktajlowe, to moja uprawa.

W przyszłym roku z pewnością postaram się o nowe krzaczki.

Sam pomysł na taką tartę narodził się, jak robiłam ten sernik. Długo nie czekałam, żeby przystąpić do eksperymentu. Brokuł został zakupiony w drodze do domu, a pozostałe składniki czekały tylko na wykorzystanie. Masa wyszła niesamowicie puszysta, niczym pianka. Jednak nie może zbyt długo stać na słońcu, bo zaczyna się rozpływać ;) Przetestowałam. Wam polecam spróbować!


BROKUŁOWA TARTA NA KRAKERSACH

przepis własny
(na 8 porcji; tortownica o średnicy 21cm)

Składniki:
na spód:
120g krakersów
100g masła

na masę:
1 brokuł
100g serka naturalnego (takiego jakiego używacie na kanapki)
2 ząbki czosnku
6 dużych liści bazylii
1 (czubata)  łyżeczka wędzonej soli

plus do dekoracji
kilka pomidorków koktajlowych
jeden czubek gałązki bazylii

Przygotowanie:
Krakersy drobno zmielić. Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z krakersami. Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Brokuła ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W blenderze zmiksować go na gładką masę. Dodać serek, czosnek i bazylię, ponownie zmiksować. Doprawić wędzoną solą do smaku.

Przygotowaną masą brokułową wyłożyć na utwardzony krakersowy spód. Odstawić do lodówki na godzinę.

Podawać na zimno, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi i gałązką bazylii. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. jak dla mnie to ona jest rewelacyjna, wiesz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwie letnie danie, może przywoła trochę słońca.Bardzo podoba mi się spód z krakersów, a najbardziej, że tartę serwowałaś na zimno i bez zapiekania!

    OdpowiedzUsuń
  3. ey...
    to jest świetne!
    naprawdę, ogromny plus. taka kreatywna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa kompozycja! I jaka udana! :) Kolorystyka bajkowa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula, dziękuję :)

    Kinga, byłoby miło! W końcu mamy lipiec, a nie wrzesień :)

    Karmel-itko, dziękuję :) Ostatnio jakoś tak mnie naszło :D

    Doktorze, dziękuję :) Udało mi się złapać ostatnie dobre światło :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szalenie ciekawy pomysl! Ten krakersowy spod bardzo mi sie podoba, a do tego jest mniej pracochlonny niz kruche ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję takich pięknych pomidorków:) Tarta wygląda obłędnie, chętnie przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda! Bardzo smakowicie :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Maggie, dziękuję :) Mi też w taką pogodę nie chciało się piec, stąd pomysł na krakersowy spód :)

    Nemi, dziękuję :) Są maksymalnie dojrzałe i takie słodkie :)) Daj znać jak Ci wyszła!

    Majanko, dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak sernik pistacjowy ;) Ta sól bardzo mnie zaciekawiła - jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie i pysznie wygląda ta tarta! I ma taki optymistyczny kolor:) W ogóle smakowity blog!
    Pozdrawiam serdecznie
    Asiek

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.