poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Oregano i natka pietruszki. Cukinia i cebula. Jogurt i czosnek. Grecka przygoda vol.1


Obiecałam ugościć Was kuchnią grecką. Pora zatem zacząć, na pierwszy ogień poszły placuszki z cukinii z dipem jogurtowym*. Oregano (po grecku rigani) jest najpopularniejszą w Grecji przyprawą. Jej posmak można wyczuć w większości potraw typowych dla tego kraju, np. briam czy choriatiki salata.

Równie popularna jest natka pietruszki, która nadaje przygotowanym daniom lekko cytrynowy posmak. Tych ziół nie mogło więc zatem zabraknąć w mojej dzisiejszej propozycji. Moim zdaniem, to właśnie te świeże zioła decydują o tak wspaniałym smaku tej przekąski.

Takie placuszki to idealny pomysł na szybki, letni obiad, gdy za oknem piękne słońce tak jak dzisiaj. Gdy chce się łapać te ostatnie promienie słońca jakby na zapas... Nawet nie chcę o tym [patrz: jesieni] myśleć, ale dzisiaj zauważyłam na chodniku zeschły liść :/

* Moim zdaniem równie dobrze smakowałyby z tzatzikami.


PLACUSZKI Z CUKINII Z DIPEM JOGURTOWYM

oryginalny przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka"
(na 20 sztuk)

Składniki:
2 duże cukinie (ok. 1 kg)
2 średnie cebule
1 szklanka mąki
3 lekko ubite jajka
mała garść listków oregano
mała garść listków tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
180ml jogurtu naturalnego (gęstego, najlepiej typu greckiego)
1 ogórek
1 ząbek czosnku
kilka liści mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

plus
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne (ja używam do tego łyżki do lodów). Całość zetrzeć na tarce o małych oczkach, dokładnie odcisnąć. Cebulę oczyścić i również zetrzeć na tarce. Świeże zioła (oregano, tymianek i pietruszkę) dokładnie posiekać. W dużej misce wymieszać startą cukinię i cebulę z mąką, lekko rozkłóconym jajkiem i posiekanymi przyprawami. Jeśli masa nadal będzie zbyt wodnista należy dodać jeszcze 1/4 szklanki mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Z dwóch łyżek przygotowanej masy formować okrągły placuszek, aż do skończenia masy (do tego celu można użyć stalowej obręczy). Smażyć na niewielkiej ilości oleju, do zbrązowienia z obu stron. Studzić je na kratce, dodatkowo obciekną z nadmiaru tłuszczu. 

Ogórka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek rozgnieść nożem i drobno posiekać. Listki mięty drobno posiekać. W miseczce wymieszać jogurt, startego ogórka, posiekany czosnek i miętę oraz sok z cytryny. 

Placuszki podawać lekko schłodzone z dipem jogurtowym. Smacznego!

22 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają te placuszki. Tak ładnie zielone:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mogłam dodać cebulkę, zapomniałam :) ładne Twoje również. czy cukinia i kabaczek to nie to samo?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta Twoja grecka przygoda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki z cukinii wprost uwielbiam, a te na Twoich (CUDOWNYCH!!!) zdjęciach wyglądają niezmiernie apetycznie :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, dziękuję :) Zieleń to zdecydowana zasługa cukinii :D

    Gosiu, częstuj się!

    Duś, i bez cebulki też pewnie smakowały! No właśnie nie wiem. Ciocia Wikipedia podpowiada, że to to samo. U nas w domu jednak cukinia jest ciemno zielona, a kabaczek jasnozielony :)

    Kamila, dziękuję :) Zapraszam na kolejne części.

    Aniu, dziękuję ślicznie! Tyle komplementów z Twoich ust, że aż się rumienię :) Jeśli placuszki cukiniowe lubisz, to wypróbuj je koniecznie! Dodatek świeżych ziół nadaje im wspaniałego smaku!

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najbardziej podoba mi się ten Twój cykl;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm...a gdzie jest moj komentarz? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No dobrze, pisze wiec jeszcze raz :)

    Pysznosci. Bardzo lubie placuszki z cukinii :) Im wiecej w nich ziol tym lepiej. Z oregano jeszcze nie probowalam, nastepnym razem skorzystam z Twojego przepisu :)

    I czekam na kolejne pysznosci :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  9. Grumko, to zapraszam na kolejne odsłony!

    Majeczko, miło mi że napisałaś go ponownie :) Ja też bardzo lubię takie cukiniowe specjały :) Z oregano spróbuj koniecznie, nadaje im super smak!

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki wyglądają wspaniale. Właśnie zamierzam zrobić podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam podane przez Ciebie zioła. Są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. ja się chętnie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przygody kulinarne, i to jak!

    Grażynko, dziękuję :) Zrób koniecznie! Smakują rewelacyjnie :)

    Olciku, dokładnie :)

    Paulino, oregano i tymianek wymiatają :)

    Maniu, częstuj się!

    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  14. cukiniowe placki to coś co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią przyjmę zaproszenie na grecką ucztę! A placuszki cukiniowe uwielbiam, spodobał mi się także dip :)

    OdpowiedzUsuń
  16. EVE - i ja ostatnio robiłam placuszki cukiniowe, ale sos był zdecydowanie czosnkowy:)
    To ja się częstuję Twoimi placuszkami...") Mam jeszcze cukinię, więc wykorzystam przepis na dip:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj też jadłam takie placuszki. Pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cukiniowe placki jadam często i trzeba przyznać, że są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.