piątek, 5 sierpnia 2011

Schab i fasolka szparagowa. Sos sojowy i cukier muscovado. Ekspresowo, stir fry.


Wczoraj dostałam na skrzynkę mailową kilka bardzo ciekawych książek kulinarnych. Malwi, dziękuję! Moją uwagę przykuła jednak ta dotycząca stir fry. Bardzo lubię ten sposób przygotowywania potraw (kiedyś pisałam o tym tutaj).
 
Przeglądając kolejne strony uświadomiłam sobie jak dawno u mnie nie było kuchni azjatyckiej. Jeszcze w pracy wypatrzyłam przepis, który koniecznie chciałam wypróbować. Szybko zrobiłam listę brakujących produktów (i tak zapomniałam o occie ryżowym, ale byłam przekonana, że mam go jeszcze na kuchennej półce). Odkurzyłam "wieki" nieużywanego woka i zabrałam się do dzieła. Zanim jednak rozkręciłam się na dobre stir fry był gotowy. I jak tu nie lubić orientalnej kuchni, skoro takie pyszności wymagają minimalnego wysiłku?

Mięso jest cudownie oklejone marynatą, a wszystko to dzięki użyciu cukru muscovado. Teraz do wszelkich marynat z sosem sojowym, właśnie tego rodzaju cukru będę używać. Fasolka szparagowa jest chrupiąca, a całości pazura dodaje chilli i czosnek. 


STIR FRY Z WIEPRZOWINY I FASOLKI SZPARAGOWEJ

przepis pochodzi z książki "Stir-Fries Best Ever Wok & Pan Recipes"
(na 4 porcje)

Składniki:
600g wieprzowiny (u mnie schab)
2 łyżki oleju arachidowego
400g zielonej fasolki szparagowej
400g żółtej fasolki szparagowej
4 małe papryczki chilli (świeże)
2 ząbki czosnku

marynata do mięsa:
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki mirinu
1 płaska łyżka cukru muscovado
4 małe suszone papryczki chilli


Przygotowanie:
Mięso pokroić na cienkie plasterki (2-3mm; użyłam do tego krajalnicy). W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty i dokładnie pokryć nią mięso. Włożyć do lodówki na 10 minut.

W tym czasie fasolkę oczyścić i pokroić na 5-7cm kawałki. W woku rozgrzać olej i partiami smażyć osączone mięso, odłożyć na bok. Wrzucić fasolkę szparagową i papryczki chilli, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. W połowie czasu smażenia dodać marynatę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i mięso, ponownie wymieszać.

Podawać na ciepło z ryżem jaśminowym. Smacznego!



***

Przepis bierze udział w akcjach:
* "Ekspresowo w kuchni" Karto_flanej:
Ekspresowo w kuchni

* "Z widelcem po Azji" Ireny i Andrzeja

Pozdrawiam serdecznie!

14 komentarzy:

  1. Widzę, że obie pokochałyśmy tę książeczkę;) To danie będę robiła dzisiaj , bo też wpadło mi w oko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, ksiazeczka jest swietna, a ten stir-fry tez wpadl mi w oko :) Wyglada oblednie, twoje zdjecia przyprawiaja mnie o slinotok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie się nie dziwię, przejrzałam co prawda pobieżnie, ale na pierwszy rzut oka książeczka wydaje się być warta przyjaźni :D
    Twoje zdjęcia tylko to potwierdzają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwi, o tak... zakochałam się, jak tylko spróbowałam tego stir fry. Już się nie mogę doczekać, aż wypróbuję kolejne przepisy! Czekam na Twoje wrażenia smakowe :)

    Gosiu, dziękuję :)

    Maggie, zrób koniecznie! Smakuje nawet lepiej niż wygląda :D

    Madziu, ja od spróbowania tego stir fry jestem książką oczarowana. Ciekawe czy inne przepisy będą równie apetyczne :) Dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej :) ja uwielbiam, a ten przepis zapisuje i czym prędzej muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sympatyczne sezonowe danie;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Shaday, witaj w klubie amatorów kuchni orientalnej! Prawda, że pyszne?

    Magdo K., nie jestem sobie w stanie wyobrazić, że można jej nie lubić... Daj znać jak Ci smakowało. Ciekawa jestem, czy przepis zachwyca wszystkich czy byłam aż tak spragniona orientalnych smaków.

    Grumko, dokładnie! Stir fry jest takim wdzięcznym tematem do eksperymentów.

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Też jestem w fanklubie stir-fry :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wielkie MNIAM! niesamowicie smakowite danie

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda, mniam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Stir fry to genialny wynalazek! Z wieprzowiną i fasolką zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. szukam własnie inspiracji do spożycia muscovado, po prostu uwielbiam ten smak, absolutnie doskonały :) dzieki!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.