czwartek, 15 września 2011

Cukinia i sól. Cheddar i mleko. Wytrawne ciasteczka.


Czy ciasteczka zawsze muszą być słodkie? Czy można zaszaleć z wytrawną wersją? Jasne, że można! Ja spróbowałam i jestem zachwycona... Moja dzisiejsza propozycja jest wyraziście serowa i słona. Bardzo lubię takie smaki, a Wy?

Takie ciasteczka to ciekawa alternatywa na drugie śniadanie, czy nawet lunch do pracy.  U mnie na pewno pojawią się jeszcze nie raz i to w różnych wariantach smakowych.




Ciasteczka cukiniowo-serowe

inspiracja zaczerpnięta ze strony acozykitchen.com
(na 25 sztuk)

Składniki:
1 średnia cukinia (około 350g)
200g sera cheddar
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam pszennej razowej)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
115g masła

Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć. Przełożyć do małej miski, dodać 1 łyżeczkę mąki i pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i dokładnie połączyć z mąką (rozcierać masło jak do tarty). Dodać mleko, startą cukinię i cheddar, szybko i dokładnie wymieszać (ciasto będzie klejące, ale takie ma być). 

Piekarnik rozgrzać do 225 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka). Z 1 łyżki stołowej masy formować kulki (żeby ciasto mniej kleiło się do rąk, można je oprószyć mąką), kłaść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, spłaszczyć ręką. Piec przez 10-12 minut, aż ciastka się zrumienią. Studzić na kratce. 

Można podawać na ciepło i na zimno. U mnie na zimno z dodatkiem koziego twarożku. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie takie zrobić bo bardzo jestem ciekawa wrażeń smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią spróbowałabym takich ciasteczek, bo wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. znam takich co kręcą nosem na słodkie ciasteczka. a i sama chciałabym już jakąś miłą odmianę.. zapiszę sobie z przyjemnością ten przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne! Pewnie, że nie muszą być słodkie - takie tez zniknęły by w mig!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne. O wiele bardziej lubię wytrawne ciasteczka niż słodkie i też mam w planie poeksperymentować z ich wypiekiem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne! Oby więcej takich przepisów!
    Uważam, że wytrawne wypieki są niedoceniane, a po tych ciasteczkach widać ile mają w sobie potencjału :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Eve! Uwielbiam takie przepisy i ciasteczka!
    Częstuję się przepisem i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę to zrobić ! wolę takie przegryzki od słodyczy! :)
    Buziaki
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super pomysł! Domowa wersja krakersów, choć może nie do końca. Miałam ostatnio okazję próbować chedarowych ciastek, smakowały, więc czemu nie skusić się na ten przepis? ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.