sobota, 10 września 2011

Morele, biała czekolada i lawenda. Waniliowe muffiny.


Jakiś czas temu w trakcie wirtualnych pogaduszek usłyszałam o połączeniu moreli i lawendy. Lawenda ostatnio króluje na moim balkonie... Jej zapach przyćmił nawet miętę, która tym razem musi się pogodzić z przejściem na drugi plan.

Ale gdzie tu zdobyć morele? Szukałam prawie tydzień obchodząc coraz to nowe kramy owocowo-warzywne, których w Warszawie ostatnio bardzo dużo. W końcu się udało! Zdobyłam, nie wyglądały możne najwspanialej, ale za to jak smakowały! Lwią część zjadłam ot tak, na surowo, a inne przerobiłam na morelowo-lawendowe muffiny. Dodatek białej czekolady wkomponował się tu idealnie.

 

MUFFINY WANILIOWE Z MORELAMI I NUTĄ LAWENDY

inspiracja pochodzi z bloga glorioustreats.blogspot.com
(na 16 muffinów)

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam typu 550)
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego)
1/2 szklanki kefiru

plus
10 moreli
1 łyżeczka kwiatów lawendy
1/3 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w dużej misce, w drugiej wymieszać mokre. Morele umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Kwiaty lawendy (mogą być suszone, ja użyłam świeżych), pokrojone morele i czekoladę dodać do suchych składników. Do miski z suchymi przelać mokre składniki, dokładnie wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać masę do 2/3 wysokości papilotek. Piec przez 22 minuty w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika studzić na kratce. Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie. Nigdy nie próbowałam dodawać lawendy do niczego spożywczego, a stoi w donicy na tarasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało miałam moreli w tym roku. Sama nie wiem dlaczego... O połączeniu lawendy z tymi właśnie owocami czytałam też całkiem sporo, i chciałam wypróbować. Póki co przygotowałam dżem, który bardzo nam smakował. Na ciasto też przyjdzie pora :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Morela i lawenda - faktycznie to musi być coś wspaniałego.
    Piękne zdjęcia, absolutnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne zdjęcia. takie muffiny muszą być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne zdjęcia i muffinki przede wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już po samych składnikach można się domyślać, że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie. I śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! nie jadłam nigdy niczego z lawendą, ale musi to być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę, a ja kupiłam takie malutkie morelki i nie wiedziałam co z nimi mam zrobić a tu taki wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cóż za piękne muffinki! Aż nie mogę od nich oczu oderwać!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadza sie. To świetne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdjęcia przecudne! aż oczu oderwać nie można!
    A muffinki? Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam cieszyć oczy Twoimi pięknymi zdjęciami! A muffiki z morelami chodzą za mną od jakiegoś czasu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.