środa, 28 września 2011

Suszone owoce i płatki owsiane. Pieczone jabłka. Z dobrem w środku.


Uwielbiam jabłka! Pewnie dlatego, że moja mama będą ze mną w ciąży zjadała ich niemal hurtowe ilości. Z opowiadań wiem, że w każdej jej kieszeni było pełno ogryzków :) I ja teraz jabłkami najeść się nie potrafię. Jak już się do nich dobieram tak na surowo, to wiadomo że na jednym się nie skończy... Co innego z pieczonymi...

Jak byłam mała zanim nastała era grilla często robiliśmy w domu ogniska. Z początkiem jesieni na porządku dziennym były ziemniaki pieczone w popiele i jabłka znad ogniska. Takie pieczone na patyku. Upieczone samodzielnie, bez pomocy mamy. Z lekko zwęgloną skórką, najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Wspomnienia smaków, których nawet najlepszy piekarnik nie jest w stanie oddać. 

Teraz jesienią zdarza mi się zatęsknić za tym smakiem i wkładam je do piekarnika i czekam. Czekam, aż skórka się zmarszczy, a jabłko zmięknie... Jednak skórka nie chce zbrązowieć jak ta nad ogniskiem. Jest to jednak w minimalnym stopniu namiastka dzieciństwa. Tamtego smaku. 

Pieczone jabłka w piekarniku można (jak te moje dzisiejsze) nafaszerować różnymi pysznymi składnikami. U mnie dzisiaj suszone owoce, nasączone Grand Manier z płatkami owsianymi. Czegóż chcieć więcej?

Moja propozycja idealnie wpasowuje się w organizowany dzisiaj przez Tatter Dzień JabłkaZachęcam wszystkich - Jedzcie jabłka! 


PIECZONE JABŁKA FASZEROWANE SUSZONYMI OWOCAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI

inspiracja ze strony zencancook.com
(na 2 sztuki)

Składniki:
2 jabłka (u mnie Granny Smith, ale możecie użyć każdych ulubionych)
2 garści suszonych moreli
2 garści suszonej żurawiny
2 łyżki Grand Manier
1 garść migdałów (posiekanych)
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki dark muscovado
1 łyżka miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
sok z 1/2 pomarańczy

plus
masło do wysmarowania formy do pieczenia
cynamon do oprószenia gotowych jabłek




Przygotowanie:
Morele i żurawinę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miseczki, zalać Grand Manier i odstawić na 30 minut. Do nasączonych owoców dodać migdały, płatki owsiane, cynamon, masło i brązowy cukier, dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły.

Jabłka dokładnie umyć, odciąć "kapelusze", a właściwą część (która potem będzie faszerowana) wydrążyć przy pomocy łyżeczki do owoców. Lekko skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały. Do środka każdego jabłka włożyć połowę przygotowanego farszu, lekko dociskając dłonią. Całość przykryć odciętym wcześniej kapeluszem. 

Wyłożyć jabłka do formy (wcześniej wysmarowanej masłem) i polać połową soku z pomarańczy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175stopni (górna i dolna grzałka) przez 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia polać pozostałym sokiem pomarańczowym. 

Podawać gorące lekko oprószone cynamonem. Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Przepięknie wyglądają te jabłuszka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Eve,ale smakowita propozycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne i takie zdrowe.
    Zostało może coś dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę Eve, jakie cudowne są te jabłuszka!
    :)))
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. da z nas ma w swojej karierze piecczone jabłka, najczęściej własnie z suszonymi owocami i orzechami, ale tu dodatek płatków owsianych i sok pomarańczy daje nadziewanym jabłkom nowe wcielenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne jabłka :D Bardzo pomysłowe wykorzystanie tych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczone jabłka to fantazja sama w sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne takie jabłko-niespodzianka!:))) musiało być mega smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie przygotowane i bardzo pomysłowe. Ja w ciąży najmłodszym syniem tez tonami jadłam jabłka, a teraz surowego juz nie dam rady-chyba przekroczyłam limit, za to pieczone i w różnych innych postaciach jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam jablka-Twoje wygladaja bosko!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.