poniedziałek, 9 stycznia 2012

Fondue z piekarnika. Najprostsze. Domowe.



Proste pomysły są najlepsze. Nie wiem, gdzie ani kiedy konkretnie natrafiłam na ten pomysł. Od kilku lat jednak pojawia się na moim stole, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. W odróżnieniu od tradycyjnego fondue nie wymaga specjalnego sprzętu. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy kto posiada w kuchni piekarnik. Gwarantuję!

Czemu nie zafundować sobie takiej frajdy we dwoje? Do tego kieliszek ulubionego białego wina i mamy kulinarną ucztę. A jeśli macie przy sobie ukochaną osobę, to już tylko zapalić świece i mamy romantyczną kolację :)



FONDUE Z PIEKARNIKA

(na dwie osoby)

Składniki:
1 krążek sera typu camembert (u mnie Le Rustique, drewnianym pudełku)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki (lub 2 gałązki) suszonego tymianku
1/2 bagietki

Przygotowanie:
Rozpakuj ser, zetnij białą pleśń z wierzchu sera. Do domowego fondue używam sera w drewnianym pudełeczku, ponieważ później wkładam go w nim do piekarnika. Możesz użyć do tego każdego innego sera typu camembert, nawet tego w papierowym opakowaniu. Przy czym do piekarnika najlepiej włożyć go w żaroodpornym naczyniu, ponieważ brzegi sera "rozkładają się" pod wpływem ciepła. 

Obierz ząbki czosnku, przekrój je wzdłuż, wciśnij w ser (możesz go wcześniej naciąć) i posyp tymiankiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (150 stopni, z opcją górnej grzałki) i piecz przez 5-7 minut. 

Pokrój bagietkę na kawałki. Podawaj prosto z piekarnika. Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak tylko delektować się smakiem :) Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taki pieczony camembert. A Le Rustique jest bardzo smaczny, choć bardzo intensywny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa sprawa. Nigdy nie próbowałam fondue.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodawanie takich apetycznych postów z serem w roli głównej po godz. 19 powinno byc zabronione:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam - z takiego samego sera, choć trochę inaczej. Pyszne to jest.

    OdpowiedzUsuń
  5. prawdziwa rozkosz jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Shinju, faktycznie na pierwszą randkę to może nienajlepszy wybór... chociaż jak trafi się na amatora takich serów, to kto wie :)))

    Majanko, wypróbuj koniecznie. To nie wymaga dodatkowego sprzętu i dodatkowo nie ma potem zmywania ;)

    Izka, dobrze przepraszam... ale tylko troszeczkę :) Sama jak patrzę na zdjęcia, to robię się głodna :)

    Kini, dziękuję :)

    Haniu, a jakim sposobem robisz swoje domowe fondue?

    Aga, dokłądnie! I do tego taka prosta w przygotowaniu :)))

    Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! A ja właśnie się zastanawiałam co zrobić z camembertem! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne na romantyczną kolację we dwoje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe - robiłam je jakiś czas temu. Wspaniale smakuje z orzechami włoskimi. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie najprostsze pomysły są najlepsze:) Uwielbiam sery o mocnym aromacie i wyrazistym smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Eve, toż to pychotność na d pychotnościami...!!! I jakie zdjęcia...! Dlaczego ja weszłam do Ciebie o takiej godzinie...??? Nie daruję...! ;)
    Zgadzam się z Usagi - z orzechami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Le Rustique - jeden z najlepszych serów jakie jadłam. Mmm musi być w Twojej wersji przepyszny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Milena, jeśli jeszcze nie próbowałaś, to polecam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wreszcie ktoś kto wie jak wygląda i smakuje camembert! nie mogę patrzeć na te pseudosery typu Turek czy Sekret Mnicha, które udają sery pleśniowe.
    :D mniam, pyszności wyczyniasz. Jako maniaczka serów pleśniowych na pewno wypróbuję. Jadłam już fondue ale nigdy nie w ten sposób tylko z takich garnuszków, które się stawia na specjalnych palniczkach.
    pozdrawiam,
    Sue

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.