czwartek, 22 marca 2012

Puree z mango i mleczko kokosowe. Pyszne placuszki śniadaniowe.


Lubię czasem w środku tygodnia złapać rano chwilę dla siebie. Nie dla książki, nie dla ciekawego artykułu w gazecie, ale dla śniadania. Pysznego śniadania. Tak jak dziś. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze mam problem z kupieniem dobrego mango.
 
Zawsze jest z nim coś nie tak. Raz smakuje jak ziemniak i można go potraktować jak słodkiego batata. Innym razem jest twarde, a w domowych warunkach prędzej mi się zeschnie niż dojrzeje. W czym problem - nie wiem. W każdym razie gdy się poddałam, że kiedyś trafię na porządne mango odkryłam na półce sklepowej puree z mango i to było TO. Smakuje jak powinien smakować dojrzały owoc, a pachnie... nieziemsko!


Placuszki z puree z mango i mlekiem kokosowym

oryginalny przepis pochodzi ze strony alittleyum.com
(na 10 sztuk)

Składniki:
1/2 szklanki mleczka kokosowego
3/4 szklanki puree z mango
1 jajko
2/3 szklanki razowej mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
100g ulubionego kremowego serka (o naturalnym smaku, koniecznie niesolony)

plus
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
Do dużej miski wlejcie mleczko kokosowe i puree z mango. Dodajcie jajko i dokładnie wymieszajcie, aż powstanie gładka masa. Mąkę wymieszajcie z sodą. Tą mieszankę dodajcie do mokrych składników (w 4 ruchach) i dokładnie wymieszajcie. 

Na patelni roztopcie masło i smażcie placuszki - ja dodaję jedną łyżkę ciasta. Pieczcie do czasu gdy pojawią się bąbelki, wtedy przekręćcie na drugą stronę. Smażcie przez około minutę. Ja podałam swoje placuszki z kremowym twarożkiem. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Świetne te placuszki i świetne fotki, zachęcające...
    a mango świeże to chyba dobrze smakuje tylko w krajach, w których rośnie. W Polsce dostępna jest tylko jedna odmiana i często albo jest właśnie niedojrzała albo łykowata i miękka. A to puree jest bez konserwantów? Możesz podać jakiej marki używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, ja użyłam tego http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-122-Mango-przecier-purre-500g-.html. Z tego co czytałam zawiera śladowe ilości kwasu cytrynowego, a samo puree nie jest dodatkowo słodzone.

      Z mango jest trochę tak jak z truskawkami w środku zimy. Wylgąda jak truskawka, czasem nawet pachnie jak truskawka, a w smaku ziemniak...

      Usuń
  2. Wyglądają wyśmienicie;) Takiego śniadanka to bym nie odmówiła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, egzotyczne placuszki! Ubolewam nad tym, ze na takie sniadania nie mam czasu w tygodniu. Ale od czego sa weekendy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, ja od jakiegoś czasu staram się choć godzinkę dla siebie wygospodarować rano :) tym bardziej, że teraz otwierając oczy widzę słońce... energii i chęci zrobienia sobie czegoś pysznego więcej! W weekendy to dopiero można zaszaleć :D

      Usuń
  4. Świetne! Doskonały sposób na mango :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam problem z kupieniem dobrego mango - zazwyczaj jest albo twarde jak kamień, a pozostawione do dojrzenia pleśnieje, albo odwrotnie, miękkie i pachnące, a w środku zgnite :/ dlatego tak jak Ty ratuję się albo gotowym pure, albo puszkowanymi owocami. Swoją drogą, przepyszny pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, no właśnie z puszkowanymi mam ten problem, że one są dodatkowo dosładzane. A ja mango lubię naturalnie słodkie, bez dodatkowego cukru. No chyba, że udało Ci się znaleźć niesłodzone. To bardzo chętnie poproszę o namiar na sklep, w którym je kupiłaś.

      Miłego popołudnia!

      Usuń
  6. Genialny przepis na placki, koniecznie muszę sobie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem mi się zdarza, że kupuję lekko twarde i dojrzewa w misce z jabłkami. To jakiś naturalny chemiczny proces, ale działa :) W formie puree do kupienia jeszcze nie widziałam, ale wszystko przede mną ;) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, u mnie tak dojrzewają banany. Z mango nie próbowałam.
      Miłego dnia!

      Usuń
  8. O matko Eve! Boskie są te placuszki! Z mango jeszcze nie jadłam, a mleczko kokosowe do tego - to brzmi znakomicie!
    Chyba kupię mango:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, kup koniecznie! Ciężkie od mąki razowej i mleczka kokosowego, ale absolutnie pyszne :)

      Usuń
  9. rany, to brzmi obłędnie.

    KONIECZNIE zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na śniadanie, nie dawałam nigdy mango do placuszków, a często go kupuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina, jeśli lubisz mango musisz ich spróbować :)

      Usuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.