"Jutro będzie Wielkanoc,
babki w piec już wsadzone,
gotują się kiełbasy
i mieć będziemy święcone!

Najpierw obrus bielutki
mama na stół położy
na nim stanie pośrodku
ten baranek Boży.

 Jajkiem będziemy się dzielić
wszyscy w domu z kolei,
życzyć sobie pociechy,
życzyć sobie nadziei.

Potem będą mazurki,
właśnie robi je mama.
A rodzynki, migdały
- obieram ja sama.

 A na boku stać będzie
w kubku woda święcona.
I kropidło z wstążeczką
od sąsiada Szymona.

 Z rana przyjdzie ksiądz proboszcz
i poświęci stół cały.
Domek także pokropi,
by się dzieci chowały."

 Maria Konopnicka
"Jak to będzie?"


*** 


Kochani, życzę Wam 
aby te Święta były pogodne (niezależnie od aury panującej na zewnątrz), 
abyście spędzili je w towarzystwie najbliższych,
a przede wszystkim żeby były pyszne!


Wesołego Alleluja!
Ewelina.


***

W niedzielny poranek podzielimy się z najbliższymi jajkiem ze święconki i zasiądziemy do wspólnego stołu. Będzie gwarno i wesoło :) Tego też Wam życzę. Oby na świątecznym stole nie zabrakło jajek...


Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów
(na 6 jajek)

Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
8 suszonych pomidorów (z oliwy)
6 dużych liści bazylii
2 płaskie łyżki sera ricotta
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku

do dekoracji
2 suszone pomidory (z oliwy)
listki bazylii

Przygotowanie:
Jajka przekrójcie wzdłuż na pół, wyciągnijcie żółtka. Wrzućcie je do blendera, dodajcie sześć pomidorów, bazylię oraz ser i dokładnie zmiksujcie. Pozostałe dwa pomidory drobno posiekajcie, dodajcie do masy i wymieszajcie. Dodajcie majonez, ponownie wymieszajcie. Jeśli jest to konieczne doprawcie do smaku solą i pieprzem. 

Łyżeczką nabierajcie pastę i nakładajcie ją do jajka. Dwa pomidory przeznaczone do dekoracji drobno pokrójcie. Podawajcie udekorowane pokrojonymi pomidorami i bazylią. Smacznego!



Jajka faszerowane pastą z wędzonego łososia
(na 6 jajek)

Składniki:
100g wędzonego łososia
1 łyżeczka kaparów
1 łyżka soku cytrynowego
1 gałązka koperku
1 łyżka majonezu
zielony pieprz

do dekoracji
gałązki koperku
suszona skórka cytrynowa

Przygotowanie:
Jajka przekrójcie wzdłuż na pół, wyciągnijcie żółtka i wrzućcie je do blendera. Łososia pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do blendera. Dodajcie kapary, sok cytrynowy, koperek i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie majonez i doprawcie pieprzem do smaku.

Nałóżcie masę do rękawa cukierniczego i nakładajcie ją do jajka. Podawajcie udekorowane gałązką koperku i suszoną skórką cytrynową. Smacznego!

11 komentarzy:

aga pisze...

jajeczka pysznie nafaszerowane:)

Radosnej Wielkanocy:)

Kamila pisze...

Pyszności! Najpiękniejsze, świąteczne,
wielkanocne życzenia!

Majana pisze...

Ewelinko, zdrowych ,wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego Dyngusa!:)

Kochana, nie wyszły mi te kraszanki, nie umiem,nie ten talent. Własnie podziwiałam u Ewelajny i teraz u Ciebie. Sliczne są Wasze. Ja nie umiem.
Dziękuję za chęci pomocy :) :**

eve.wo pisze...

Majanko, szkoda że nie wyszły :( Za to masz talent do ciast. Chciałabym taki :))) Twoje serniki... pyszności ;)
Radosnych Świąt! :*

Amber pisze...

Pysznie!
Wspaniałych świąt i delektuj się chwilą.

Dusia pisze...

wesołego alleluja

Majana pisze...

Wiesz co,ale ja jeszcze kiedyś spróbuję:).
Za rok :))
Ściskam cieplutko :*

asieja pisze...

pięknych
Świąt
polukrowanych

margot pisze...

ale jaja czad
Wesołych Świąt życzę

Panna Malwinna pisze...

Wesołych Świąt Ewelinko;)

Avelina pisze...

Bardzo apetyczne jajeczka :)
Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych

Top
© Copyright 2010 Lubię to...gotowanie! Wszelkie prawa do tekstów i fotografii zastrzeżone. Technologia Blogger.