sobota, 7 kwietnia 2012

Wędzony łosoś. Suszone pomidory. Jajka faszerowane. Życzenia.


"Jutro będzie Wielkanoc,
babki w piec już wsadzone,
gotują się kiełbasy
i mieć będziemy święcone!

Najpierw obrus bielutki
mama na stół położy
na nim stanie pośrodku
ten baranek Boży.

 Jajkiem będziemy się dzielić
wszyscy w domu z kolei,
życzyć sobie pociechy,
życzyć sobie nadziei.

Potem będą mazurki,
właśnie robi je mama.
A rodzynki, migdały
- obieram ja sama.

 A na boku stać będzie
w kubku woda święcona.
I kropidło z wstążeczką
od sąsiada Szymona.

 Z rana przyjdzie ksiądz proboszcz
i poświęci stół cały.
Domek także pokropi,
by się dzieci chowały."

 Maria Konopnicka
"Jak to będzie?"

*** 

Kochani, życzę Wam 
aby te Święta były pogodne (niezależnie od aury panującej na zewnątrz), 
abyście spędzili je w towarzystwie najbliższych,
a przede wszystkim żeby były pyszne!

Wesołego Alleluja!
Ewelina.


***

W niedzielny poranek podzielimy się z najbliższymi jajkiem ze święconki i zasiądziemy do wspólnego stołu. Będzie gwarno i wesoło :) Tego też Wam życzę. Oby na świątecznym stole nie zabrakło jajek...


Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów

(na 6 jajek)

Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
8 suszonych pomidorów (z oliwy)
6 dużych liści bazylii
2 płaskie łyżki sera ricotta
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku

do dekoracji
2 suszone pomidory (z oliwy)
listki bazylii

Przygotowanie:
Jajka przekrójcie wzdłuż na pół, wyciągnijcie żółtka. Wrzućcie je do blendera, dodajcie sześć pomidorów, bazylię oraz ser i dokładnie zmiksujcie. Pozostałe dwa pomidory drobno posiekajcie, dodajcie do masy i wymieszajcie. Dodajcie majonez, ponownie wymieszajcie. Jeśli jest to konieczne doprawcie do smaku solą i pieprzem. 

Łyżeczką nabierajcie pastę i nakładajcie ją do jajka. Dwa pomidory przeznaczone do dekoracji drobno pokrójcie. Podawajcie udekorowane pokrojonymi pomidorami i bazylią. Smacznego!



Jajka faszerowane pastą z wędzonego łososia

(na 6 jajek)

Składniki:
100g wędzonego łososia
1 łyżeczka kaparów
1 łyżka soku cytrynowego
1 gałązka koperku
1 łyżka majonezu
zielony pieprz

do dekoracji
gałązki koperku
suszona skórka cytrynowa

Przygotowanie:
Jajka przekrójcie wzdłuż na pół, wyciągnijcie żółtka i wrzućcie je do blendera. Łososia pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do blendera. Dodajcie kapary, sok cytrynowy, koperek i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie majonez i doprawcie pieprzem do smaku.

Nałóżcie masę do rękawa cukierniczego i nakładajcie ją do jajka. Podawajcie udekorowane gałązką koperku i suszoną skórką cytrynową. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. jajeczka pysznie nafaszerowane:)

    Radosnej Wielkanocy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Najpiękniejsze, świąteczne,
    wielkanocne życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewelinko, zdrowych ,wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego Dyngusa!:)

    Kochana, nie wyszły mi te kraszanki, nie umiem,nie ten talent. Własnie podziwiałam u Ewelajny i teraz u Ciebie. Sliczne są Wasze. Ja nie umiem.
    Dziękuję za chęci pomocy :) :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, szkoda że nie wyszły :( Za to masz talent do ciast. Chciałabym taki :))) Twoje serniki... pyszności ;)
      Radosnych Świąt! :*

      Usuń
    2. Wiesz co,ale ja jeszcze kiedyś spróbuję:).
      Za rok :))
      Ściskam cieplutko :*

      Usuń
  4. Pysznie!
    Wspaniałych świąt i delektuj się chwilą.

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknych
    Świąt
    polukrowanych

    OdpowiedzUsuń
  6. ale jaja czad
    Wesołych Świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne jajeczka :)
    Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.