wtorek, 26 czerwca 2012

Morele i tymianek. Twaróg i miód. Grillujemy.


Lato... gdzie jesteś? Czekam na słońce, na lekki wiatr i pikniki na trawie. Na świeżym powietrzu jedzenie lepiej smakuje.
 
Pamiętam jak w dzieciństwie w naprawdę upalne dni nie było nic lepszego jak młode ziemniaki, dopiero co wykopane własnymi rękami z działkowym koperkiem i zsiadłe mleko. Na ochłodę idealne. Jedzone na schodkach przed domem. Wtedy letnie wieczory spędzało się przy ognisku. Ile było beztroskiego śmiechu. Od kilku lat daliśmy się jednak porwać fali grillowania. Teraz każdy weekendowy wyjazd do rodziców kończy się sobotnią ucztą. Przez kiełbasę, kurczaka, oscypki z żurawiną... Do tego sangria na białym winie z dodatkiem świeżo zerwanych owoców i mięty. Jedzenie na dworze naprawdę lepiej smakuje :) 


W tygodniu niestety nie mogę sobie pozwolić na rozstawienie grilla na balkonie. Sąsiedzi by mnie chyba znienawidzili. W sukurs zawsze wtedy przychodzi mi patelnia grillowa. I choć brakuje w potrawach tego dymnego aromatu, to stanowi naprawdę dobry substytut. Wyciągam ją najczęściej by zgrillować jakieś mięso, czy warzywa, a teraz sięgam po owoce. Po morele, które gdy tylko zobaczyłam je na stoisku z warzywami, musiałam kupić. Niosłam je do domu i myślałam, co tu by z nich zrobić. Po grillowym weekendzie nie mogłam sobie odmówić wyciągnięcia tej karbowanej patelni. Przepis banalnie prosty, ale tak pyszny, że nie sposób się nim nie podzielić. Wiem, że przepis ten gdzieś widziałam (w gazecie, Internecie, książce), ale za nic nie mogę go znaleźć, więc wybaczcie nie będzie źródła.


Czasem im mniej składników tym lepiej. Tak jest w tym przypadku. Cztery proste składniki. Pełnia smaku. Lekko kwaśne - morele i twarożek, przełamane słodyczą miodu i aromatem tymianku. 

Idealne na lekką kolację lub letnią przekąskę. Lato nadchodź! :)


Grillowane morele z twarożkiem, miodem i tymiankiem

gdzieś podpatrzone, ale teraz nie jestem w stanie odnaleźć źródła :)
(na 2 porcje)

Składniki:
4 duże morele
8 łyżeczek ulubionego twarożku
8 gałązek tymianku
płynny miód

Przygotowanie:
Rozgrzejcie patelnię grillową (wcześniej posmarujcie ją olejem). Morele przekrójcie wzdłuż, usuńcie pestkę i ułóżcie na patelni. Każdą z połówek lekko dociśnijcie palcem. Po około dwóch minutach zdejmijcie owoce z patelni. Do każdej moreli nałóżcie po łyżeczce twarożku. Udekorujcie tymiankiem i polejcie miodem. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Masz talent do fotografii kulinarnej. A w niekulinarnej też jesteś taka dobra?
    U mnie już po morelach. Teraz przyszedł czas na brzoskwinie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Italia od kuchni, dziękuję :) Zdjęcia poprawiły mi się od momentu, gdy zaczęłam studiować pewną książkę... efekty czasem przechodzą nawet moje oczekiwania :) Co do fotografii niekulinarnych to jeszcze wiele przede mną do nauki. Kiedyś wariowałam na punkcie makro (żaden robaczek, czy kwiatek nie umknął mojemu obiektywowi), a teraz całkowicie pochłonęła mnie kulinarna strona mocy :)))

      Brzoskwinie, ech... u nas jeszcze nie widziałam. Bardzo lubię te krajowe, dojrzewające w pełnym letnim słońcu, soczyste... Ech, rozmarzyłam się :)))

      Miłego dnia!

      Usuń
  2. Z Sangrią wszystko lepiej smakuje ;) Choć do takichg brzoskwiń pewnie żadnego podrasowania nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziorku, taka sangria jest niesamowicie orzeźwiająca, ale zdradliwa. Smakuje jak koktajl, a uderza do głowy jak każdy alkohol :)
      Na zdjęciach są morele, ale brzoskwinie też się sprawdzą w takiej formie ;)
      Miłego wieczoru!

      Usuń
  3. Morelowe love :) Też lubię... a nawet bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia mnie powaliły.
    a sam deser? nie pomyślałabym że tak można sobie wspaniale życie uprzyjemnić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko, i to jak mało w sumie potrzeba, by być szczęśliwym, prawda?

      Usuń
  5. Zauroczyły mnie Twoje zdjęcia - tak przygotowane morele muszą smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nemi, dziękuję :) Nie można ich zbyt długo grillować, bo stają się coraz bardziej kwaśne (z lekka gorzkie), ale te dwie minuty są idealne :)))

      Usuń
  6. Chętnie bym skonsumowała to cudo

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne połączenie, takie zachęcające i intrygujące. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku,jejku,jakie one cudowne! Muszą pięknie pachnieć i smakować. Mam chęć zrobić dżem morelowy z tymiankiem. :)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję :) Zrób koniecznie taki dżem... wyobrażasz sobie z nim drożdżówki zimą, albo sernik z taką polewą? Obłęd! :D
      Buziaki :*

      Usuń
  9. Cudowne zdjęcia!! Uwielbiam takie proste w wykonaniu smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię to połączenie, ale ja smażę, bo grilka niet:).
    Twoje zdjęcia takie moje...:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.