sobota, 28 lipca 2012

Bułeczki na śniadanie... scones.


Nawet najlepiej zorganizowanej gospodyni/kurze domowej/pani domu* zdarza się, że w lodówce brakuje  jajek. Tak zdarzyło mi się to! I do tego w sobotę, kiedy zaczynamy dzień od jajecznicy...

W przypadku takiej katastrofy ratują mnie właśnie dzisiejsze bułeczki. Słodkie w sam raz, idealne do ulubionego dżemu lub konfitury. U mnie w towarzystwie malinowego curd. Udanego weekendu!

* niepotrzebne skreślić


Scones śniadaniowe

oryginalny przepis pochodzi ze strony bbcgoodfood.com
(na 8-10 sztuk)

Składniki:
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (miałkiej) soli
30g cukru
55g masła (w temperaturze pokojowej)
150ml mleka

plus
mąka do omączenia blatu
mleko do posmarowania bułeczek


Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 200stopni (górna i dolna grzałka). W tym czasie wymieszajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajcie do nich pokrojone w małe kawałki masło, rozetrzyjcie dłońmi z suchymi składnikami, tak aby powstały zacierki. Stopniowo dodawajcie mleko, zagniatajcie ciasto widelcem do dokładnego połączenia. Ciasto powinno być jędrne i zwarte.

Wyłóżcie je na omączony blat, chwilę wyróbcie i rozwałkujcie na grubość około 1,5 cm. Ciasto pokrójcie w romby (około 7-8cm). Układajcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarujcie mlekiem. Pieczcie przez 15 minut. Odstawcie na chwilę do ostygnięcia. 

Podawajcie z ulubionym dżemem lub konfiturą. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Fantastyczny przepis. Zwykle mam właśnie taki problem, że brakuje mi jajek i drożdży, kiedy mam największą ochotę na świeże bułeczki z masłem. Twój przepis zapisuję w folderze: koniecznie wypróbuj :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosai, dziękuję :) Bułeczki są pyszne! Nie zawiedziesz się.
      "Wypróbuj koniecznie" też mam taką zakładkę w ulubionych ;)

      Usuń
  2. A ja tyle razy zabierałam się za scones. Zapisałam już tyle różnych przepisów, że aż ciężko się zdecydować, od którego zacząć. Twoje wyglądają bardzo apetycznie, szczególnie z tą malinową konfiturą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, nie ma co zwlekać ;)
      Scones są równie proste, co smaczne :)

      Usuń
  3. Zdjęcia są tak zachęcające, że obiecuję wkrótce wypróbować przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mr.&Mrs. Sandman, wypróbujcie koniecznie :)

      Usuń
  4. Cudownie wyglądają! Pięknie sfotografowane, bardzo apetyczne.
    Na śniadanie po prostu idealne.
    Pozdrowienia serdeczne z gorącego Gdańska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję Kochana :*
      Leniwe, idealne śniadanie, gdy nie trzeba wstawać skoro świt :)

      Usuń
  5. Mniam, uwielbiam domowe pieczywo wszelkiego rodzaju!
    oczywiście obserwuję :)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki wyśmienite, zostawiłam jedna na wieczor aby sprawdzic czy nadaja sie, czy aby nie czerstwiej. Ależ gdziesz tam... nadal pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna, wspaniale! Bardzo cieszę się, że smakowały :)
      Do następnego poranka jeszcze są ok, a potem niestety zaczynają czerstwieć.
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.