środa, 8 sierpnia 2012

Czekoladowy spód. Krem pâtissière. Maliny i borówki. Letnia tarta.


Tegoroczne lato funduje nam niezłą karuzelę... Raz upał - najlepiej byłoby ubierać wtedy kostium kąpielowy. Wyobrażacie sobie jak wyglądałoby metro albo autobusy o poranku? Mogłoby być ciekawie.

Innym razem jest tak zimno, że ubieram polar, by móc zasiąść na balkonie i nie zmarznąć. Herbata wtedy zdecydowanie zbyt szybko stygnie...

Gdy taki wieczorny chłód powoli mnie dopada sięgam po coś słodkiego. W sukurs przychodzą mi różnorakie tarty owocowe, a odkąd odkryłam możliwość mrożenia gotowego ciasta, to są już na wyciągnięcie ręki. 

Warto wypróbować taką tartę, zwłaszcza że teraz sezon w pełni :)


Tarta z kremem pâtissière i letnimi owocami

przepis inspirowany "Truskawkowym lasem" Doroty
(na 1 blaszkę 12 x 26 cm)

Składniki:
na spód wg M. Roux:
220g mąki
30g kakao
100g masła
100g cukru pudru
mała szczypta soli
2 średnie jajka

na krem pâtissière:
4 żółtka
80g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350ml mleka
kilka kropel esencji waniliowej
otarta skórka z limonki

plus 
masło do wysmarowania formy
borówki
maliny
otarta skórka z limonki

Przygotowanie:
Do miski przesiejcie mąkę i kakao, dodajcie sól i cukier, delikatnie wymieszajcie. Usypcie na blacie kopczyk, a w środku zróbcie dołek. Dodajcie pokrojone w kostkę masło i jajka, zagarniajcie mąkę do środka i zagniećcie elastyczne ciasto. Owińcie je folią spożywczą i wstawcie do zamrażalnika na 20 minut.

Wyciągnijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie i delikatnie przenieście do wysmarowanej masłem formy (lekko dociśnijcie, oderwijcie nadmiar ciasta). Spód nakłujcie widelcem. Wstawcie do lodówki na 10 minut. 

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka). 

Wyciągnijcie foremkę z ciastem z lodówki, wyłóżcie ją pergaminem, na który wysypiecie groch/fasolkę, aby dociążyć ciasto. Pieczcie przez 20 minut z obciążeniem, potem je usuńcie i dopiekajcie przez kolejne 10-15 minut. Odstawcie do ostygnięcia. 

W czasie jak ciasto się dopieka możecie zacząć przygotowywać krem, który wypełni tartę.
W rondlu doprowadźcie mleko (z esencją waniliową i skórką z limonki) do wrzenia i zdejmijcie z gazu (przelejcie przez sito, aby usunąć skórkę z limonki). Cukier utrzyjcie z żółtkami, dodajcie do mleka i dokładnie wymieszajcie. Wstawcie ponownie na gaz, lekko podgrzejcie. Dodajcie przesianą mąkę ziemniaczaną - cały czas mieszajcie, aby nie powstały grudki. Doprowadźcie do wrzenia, zdejmijcie z palnika. Odstawcie do lekkiego przestygnięcia. 

Masę przełóżcie na spód tarty, posypcie owocami i otartą skórką z limonki. Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Absolutnie kulinarny odlot z kilku prostych składników :-) Wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, spód ciemny prawie jak ciasteczka Oreo! Podoba mi się (nie tylko spód, cała tarta mi się podoba) :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna ta tarta i przepiękne zdjęcia :) Strasznie podobają mi się prostokątne formy do tart, wyglądają bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie letnie zestawienie, a ciemny spód dodatkowo dodaje mu jeszcze animuszu! Pysznie zachęcające!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda. Chętnie bym zjadła teraz kawałek takiej słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudna! Teraz nie bede mogla sie skupic na pracy...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiekna! Zamarzyl mi sie kawaleczek. Gdybym tylko mogla siegnac przez monitor... :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu niebiańska rozkosz :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Rouxowy szał. Uwielbiam jego przepisy i już kocham tę tartę. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki kawałeczek tarty do kubka gorącej kawy jest jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mam chrapkę na twoją tarte :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna ta tarta :-) I znowu robiłam się głodna!
    Pozdrawiam serdecznie i ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. no i co tu dodać, żeby nie wypadło banalnie. ....

    OdpowiedzUsuń
  14. Obłędnie cudowna!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdjęcia są obłędne. Tarta jest jeszcze bardziej obłędna.
    Najchętniej pobiegłabym ją upiec już, zaraz i teraz...;)

    OdpowiedzUsuń
  16. wow, po prostu niesamowite!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.