środa, 3 października 2012

Cukinia. Biała kiełbasa i papryka. Faszerujemy.


Za oknem leniwie siąpi deszcz. 
Nie lubię takiej pogody. 
Nie lubię takiej jesieni...

Wolę jej słoneczną, złotą odsłonę. Gdy można spacerować ulicami Warszawy, szurając bezkarnie nogami po chodnikach pełnych kolorowych liści. Tak, nawet w Centrum zdarzają się takie urokliwe uliczki. Ba, nawet można znaleźć parę kasztanów i schować do kieszeni jak talizman. Czekając na przejściu lubię wystawić twarz ku jesiennemu słońcu... Tak, taką jesień lubię.

Niestety pogoda w tym tygodniu nie rozpieszcza, a ja w kuchni staram się choć za stopę utrzymać te jeszcze ostatnie letnie smaki. Tym razem skusiłam się na zapiekaną cukinię. Miała być z mielonym mięsem, ale dziwnym trafem się skończyło, więc po szybkim przeglądzie lodówki wykorzystałam białą kiełbasę. Wyszło bardzo smaczne danie z letnio-jesiennymi koneksjami :)


Cukinia faszerowana białą kiełbasą i warzywami

przepis własny
(na 2 osoby)

Składniki:
2 małe cukinie
2 surowe białe kiełbaski
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
1 garść natki pietruszki
4 łyżki startego żółtego sera (użyłam Szenekera)
czarny pieprz
sól

do dekoracji
natka pietruszki

Przygotowanie:
Cukinię umyjcie, przekrójcie wzdłuż i wydrążcie nasiona łyżką, tak by powstała łódka, odłóżcie na bok. Paprykę, cebulę i czosnek drobno posiekajcie. Kiełbaski obierzcie i pokrójcie w grube plastry.

Rozgrzejcie olej na patelni, dodajcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajcie białą kiełbasę i paprykę, smażcie przez kolejne 2-3 minuty.  Zdejmijcie z ognia, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Dodajcie posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszajcie.

Nałóżcie nadzienie po równo do każdej cukiniowej łódki. Posypcie startym serem. Wstawcie do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. 

Podawajcie od razu, jeszcze gorące oprószone dodatkową natką pietruszki. Smacznego!

 

9 komentarzy:

  1. Naprawdę ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, z białą kiełbasą nie próbowałam. fajnie się zapowiada. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matylda, bardzo fajnie smakuje.
      Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to polecam.

      Usuń
  3. Kochana, jakie piękne zdjęcia! I pomysł fantastyczny!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję :)
      Przepis spontaniczny, ot potrzeba chwili...

      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  4. Z kiełbaską też wygląda nieźle :) A pogoda nas nie rozpieszcza.

    OdpowiedzUsuń
  5. och, uwielbiam faszerowaną cukinię!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy blog : )
    +Obserwujemy ?

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.