piątek, 1 marca 2013

Łosoś, pomidory, kaffir i kurkuma. Proste curry.


Piątek, piąteczek, piątunio... A Wy jak o nim myślicie? U mnie bywa różnie, w zależności od planów na weekend oraz jaki był mijający tydzień pracy. Najczęściej to jednak piąteczek, bo przede mną dwa dni wolnego od cyferek i analiz. Dwa dni, które całkowicie zależą ode mnie...

Mogę leżeć w łóżku do południa. 
Mogę chodzić w piżamie przez cały dzień. 
Mogę wyżyć się w kuchni.
Mogę nadrobić wszelkie zaległości (w tym też około blogowe). 
Mogę z Połówkiem oglądać na kanapie ulubione seriale.

O tak, głowa pełna jest planów. A potem gdy nadchodzi niedzielne popołudnie jestem zaskoczona, że te dwa dni tak szybko zleciały i rano znów trzeba ruszyć do pracy... Ostatnio rozbawił mnie ten oto obrazek* :)

 

Proste curry z łososiem

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
150g surowego łososia (bez skóry)
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 liść limonki kaffir
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
200g pomidorów z puszki (najlepiej krojonych)
3 łyżki mleczka kokosowego
sok z 1/2 limonki

plus do dekoracji
liście kolendry
plasterki cebuli 

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie drobno posiekaną cebulę, zeszklijcie. Dodajcie liść limonki, przyprawy, bulion warzywny i pomidory z puszki, gotujcie do momentu, aż połowa płynu odparuje. 

Łososia pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Dodajcie na patelnię i gotujcie na wolnym ogniu przez 5-6 minut (łosoś powinien być jeszcze różowy w środku). Dodajcie mleczko kokosowe i sok z limonki, delikatnie wymieszajcie tak by łosoś się nie rozpadł, zdejmijcie z ognia i odstawcie na 2-3 minuty na bok.

Podawajcie z ugotowanym ryżem basmati udekorowane liśćmi kolendry i plasterkami cebuli. Smacznego!


* obrazek pochodzi ze strony iqkartka.pl

10 komentarzy:

  1. Wspaniale curry. Uwielbiam lososia i chetnie sobie takie przygotuje. Czy liscie limonki kaffir musza byc swieze? Mam tylko suszone...

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majeczko, dziękuję :) Szybkie, proste... a tak pełne smaku, że trudno powiedzieć sobie dość.
      Co do liści limonki, to mogą też być suszone - nie ma problemu.

      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  2. Ewelinko śliczne zdjęcie i potrawa. Jeśli mam zdradzić kuchnię polską to właśnie z takim cudeńkiem :)
    Całusy!
    PS kiedy nowe logo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poleczko, dziękuję :) W prostocie siła!
      Buziole krejzole! :*

      A co do new logo, to najpierw rewolucja w szablonie, więc całkiem sporo zmian na blogu się szykuje... :)

      Usuń
    2. Ooo czekam czekam!!! :))))

      Usuń
  3. Wspaniale zapowiada się to curry :D

    OdpowiedzUsuń
  4. łosia w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, ale jakże urocze:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.