wtorek, 9 kwietnia 2013

Dynia i chilli. Oliwki i włoska szynka. Quesadillas.

 

Dwa placki tortilli, ser, a pomiędzy.... czego tylko dusza zapragnie! Ograniczeniem jest tylko nasza kulinarna wyobraźnia. To jeden z moich ulubionych sposobów na opróżnianie lodówki, np. z resztek wędlin.

Moja wyobraźnia tym razem postanowiła połączyć kuchnię meksykańską z włoską i szczerze napiszę, że to całkiem niezły mariaż. Gorgonzola pasuje do pszennych placków idealnie, nadaje całemu daniu charakteru, bo pazur oczywiście ma dzięki chilli!


Quesadillas z pieczoną dynią, gorgonzolą i włoską szynką

inspiracja pochodzi ze strony womanandhome.com
(na 2 porcje)

Składniki:
2 pszenne tortille
100g dyni (obranej i pozbawionej pestek) [u mnie butternut]
1 łyżka oliwy
2 czerwone papryczki chilli
1 łyżka czarnych oliwek
4-6 plasterków włoskiej szynki (użyłam Specku)
40g gorgonzoli
1 łyżka świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Dynię pokrójcie w kostkę, skropcie oliwą, dokładnie wymieszajcie i wysypcie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 30 minut. Upieczoną wyciągnijcie z piekarnika i odłóżcie na bok do ostygnięcia.

Ser utrzyjcie na tarce o małych oczkach, rozdzielcie go równo na pół. Oliwki i chilli pokrójcie na plasterki.

Na tortillę równo wysypcie odłożoną połowę sera, pieczoną dynię, posiekane oliwki, bazylię i chilli. Następnie ułóżcie porwane plasterki szynki, oprószcie drugą częścią sera, połóżcie na wierzch drugi placek. Lekko dociśnijcie ręką, by wnętrze lekko się skleiło. 

Smażcie na suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej ze stron, do zrumienienia. Podawajcie od razu, na ciepło. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm,ale to pysznie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd Ty o tej porze roku butternuta wyciągnęłaś?? Jakieś zwykłe dynie olbrzymie to widziałam jeszcze w sprzedaży, ale takich odmian od dawna nigdzie. No chyba, że to przepis z jesieni :P W każdym razie połączenie składników świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Shinju, kupiłam ją u Hipisa jeszcze w styczniu. O dziwo, bardzo dobrze się przechowała w mojej spiżarce :)

      Usuń
    2. No tak, spiżarka. U mnie w mieszkaniu za ciepło by przechowywać.

      Usuń
  4. Ale pychota, uwielbiam quesadillas. Może jedynie w porcji dla siebie to gorgonzolę zastąpiłabym jakimś cheddarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, witaj w klubie! :) Z pewnością z dojrzałym cheddarem będzie równie apetyczne.

      Usuń
  5. Za takie śniadanie dałabym wiele:) .... cudowne i kolorowe:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.