Na tym etapie każdy nowy pomysł na zupę dyniową jest na wagę złota. Powoli moja ulubiona zupa (o ta) dopomina się o zastępstwo. Tym razem do garnka razem z dynią powędrowały szare renety i tymianek. Okazało się, że to towarzystwo bardzo dobrze się dogaduje.
Zupa dyniowa z dodatkiem jabłek i tymianku
przepis własny(na 4 porcje)
Składniki:
1 średniej wielkości dynia piżmowa
2 jabłka (użyłam szarych renet)
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki masła
2 szalotki
3 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
plus
4 kromki ciemnego pieczywa
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Jabłka i oczyszczoną dynię (ze skórką, ale pozbawioną nasion) pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Na dużej patelni rozgrzejcie masło, dodajcie szalotkę, zeszklijcie. Dodajcie tymianek i pokrojone jabłka i dynię. Smażcie na małym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać. Całość zalejcie bulionem warzywnym i gotujcie przez 15 minut. Całość dokładnie zmiksujcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Na suchej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy. Dodajcie pokrojony w kostkę (około 1-2cm) chleb. Usmażcie na złoto, odstawcie na bok do ostygnięcia.
Podawajcie na ciepło z grzankami z ciemnego chleba. Smacznego!
U mnie też właśnie była zupa dyniowo-jabłkowa - przed chwilą zjadłam ostatni talerz.
OdpowiedzUsuńDodatek jabłek w takiej zupie to dla mnie coś nowego, pycha :)
OdpowiedzUsuńJako fanka dyniowej na pewno wyprobuje! Dynia i jablko to dobrana para.
OdpowiedzUsuńPycha! Już dwa razy robiłam. Jutro też się szykuję. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.