poniedziałek, 28 października 2013

Dynia piżmowa i szare renety, tymianek. Zupa z grzankami.


Na tym etapie każdy nowy pomysł na zupę dyniową jest na wagę złota. Powoli moja ulubiona zupa (o ta) dopomina się o zastępstwo. Tym razem do garnka razem z dynią powędrowały szare renety i tymianek. Okazało się, że to towarzystwo bardzo dobrze się dogaduje.

Polecam wszystkim fanom dyniowej.



Zupa dyniowa z dodatkiem jabłek i tymianku

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:
1 średniej wielkości dynia piżmowa
2 jabłka (użyłam szarych renet)
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki masła
2 szalotki
3 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku

plus
4 kromki ciemnego pieczywa
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Jabłka i oczyszczoną dynię (ze skórką, ale pozbawioną nasion) pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Na dużej patelni rozgrzejcie masło, dodajcie szalotkę, zeszklijcie. Dodajcie tymianek i pokrojone jabłka i dynię. Smażcie na małym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać. Całość zalejcie bulionem warzywnym i gotujcie przez 15 minut. Całość dokładnie zmiksujcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Na suchej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy. Dodajcie pokrojony w kostkę (około 1-2cm) chleb. Usmażcie na złoto, odstawcie na bok do ostygnięcia.

Podawajcie na ciepło z grzankami z ciemnego chleba. Smacznego!

4 komentarze:

  1. U mnie też właśnie była zupa dyniowo-jabłkowa - przed chwilą zjadłam ostatni talerz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek jabłek w takiej zupie to dla mnie coś nowego, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako fanka dyniowej na pewno wyprobuje! Dynia i jablko to dobrana para.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Już dwa razy robiłam. Jutro też się szykuję. ;)
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.