Chwilowa przerwa techniczna od dyniowych przepisów. Ostatnio na blogu pojawiło się ich dużo. Macie już za sobą imprezę Halloween'ową? W ogóle obchodzicie tego rodzaju święta zza Oceanu?
Jeśli obchodzicie i macie ją przed sobą to upieczcie koniecznie te krakersy. Zróbcie kilka smarowideł (z pieczonego bakłażana i papryki, z zielonych pomidorów lub dla amatorów nietypowych smaków śledziową z przyprawą do piernika) i można rozkręcać imprezę!
Krakersy z serem pleśniowym
oryginalny przepis pochodzi ze strony mountainmamacooks.com(na 22 sztuki)
Składniki:
55g miękkiego masła
3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
100g sera z zieloną pleśnią
plus
mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Ser zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Ser, czosnek i pozostałe składniki wrzućcie do miski. Miksujcie przez kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkujcie ciasto na ok. 3-4 mm, co jakiś czas podsypując mąką. Wykrawajcie ciasteczka (ja użyłam foremki do babeczek o średnicy 8 cm). Gotowe ciasteczka układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ależ bym skubnęła teraz ze dwa :) Jutro się wybieramy z dzieciakami do znajomych to upiekę na przegryzkę dla dorosłych :)
OdpowiedzUsuńSwietne te ciacha! Zaloze sie, ze ser plesniowy nadaje im wyjatkowego smaku.
OdpowiedzUsuńA Halloween swietuje i nie zamierzam przestawac :) Impreza przede mna, stroj gotowy, bedzie strrrasznie ;)
(Swoja droga, to swieto wcale nie jest amerykanskie, jak przywyklo sie przyjmowac; wywodzi sie z poganskich tradycji Celtow :))
extra pomysł, na wytrwane 'ciasteczka' :)
OdpowiedzUsuńŚledziowa z przyprawą do piernika...? Oj, aż tak odważna to chyba nie jestem... Ale krakersy wyglądają obiecująco :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne krakersy.:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam na imprezie halloweenowej,ale nawet chętnie bym poszła ;).
A dziś wspólnie drążyliśmy dynię :)
Powstał potwór dyniowy :)
Katka, na spotkaniu ze znajomymi sprawdzą się idealnie!
OdpowiedzUsuńMaggie, ser pleśniowy bardzo do nich pasuje. Co do Halloween to byłam święcie przekonana, że to amerykańskie święto. Dzięki!
Asia, dziękuję! Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Gin, ta śledziowa jest faktycznie dla amatorów nowych smaków. A krakersów musisz spróbować koniecznie!
Kamciss, dziękuję! :)
Majanko, dziękuję Kochana! :) Ciekawa jestem tego potwora. Będzie go można gdzieś zobaczyć?
Pozdrawiam ciepło!
Ewe