środa, 30 października 2013

Mąka pełnoziarnista i ser pleśniowy. Krakersy.


Chwilowa przerwa techniczna od dyniowych przepisów. Ostatnio na blogu pojawiło się ich dużo. Macie już za sobą imprezę Halloween'ową? W ogóle obchodzicie tego rodzaju święta zza Oceanu?

Jeśli obchodzicie i macie ją przed sobą to upieczcie koniecznie te krakersy. Zróbcie kilka smarowideł (z pieczonego bakłażana i papryki, z zielonych pomidorów lub dla amatorów nietypowych smaków śledziową z przyprawą do piernika) i można rozkręcać imprezę!
 

Krakersy z serem pleśniowym

oryginalny przepis pochodzi ze strony mountainmamacooks.com
(na 22 sztuki)

Składniki:
55g miękkiego masła
3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
100g sera z zieloną pleśnią

plus
mąka do podsypywania

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Ser zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Ser, czosnek i pozostałe składniki wrzućcie do miski. Miksujcie przez kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkujcie ciasto na ok. 3-4 mm, co jakiś czas podsypując mąką. Wykrawajcie ciasteczka (ja użyłam foremki do babeczek o średnicy 8 cm). Gotowe ciasteczka układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczcie przez 15 minut, aż do zbrązowienia. Wyjmijcie upieczone krakersy i studźcie na kratce do całkowitego ostygnięcia.  Podawajcie z Waszym ulubionym serem lub pastami do pieczywa. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ależ bym skubnęła teraz ze dwa :) Jutro się wybieramy z dzieciakami do znajomych to upiekę na przegryzkę dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne te ciacha! Zaloze sie, ze ser plesniowy nadaje im wyjatkowego smaku.
    A Halloween swietuje i nie zamierzam przestawac :) Impreza przede mna, stroj gotowy, bedzie strrrasznie ;)
    (Swoja droga, to swieto wcale nie jest amerykanskie, jak przywyklo sie przyjmowac; wywodzi sie z poganskich tradycji Celtow :))

    OdpowiedzUsuń
  3. extra pomysł, na wytrwane 'ciasteczka' :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledziowa z przyprawą do piernika...? Oj, aż tak odważna to chyba nie jestem... Ale krakersy wyglądają obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne krakersy.:)
    Nigdy nie byłam na imprezie halloweenowej,ale nawet chętnie bym poszła ;).
    A dziś wspólnie drążyliśmy dynię :)
    Powstał potwór dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Katka, na spotkaniu ze znajomymi sprawdzą się idealnie!

    Maggie, ser pleśniowy bardzo do nich pasuje. Co do Halloween to byłam święcie przekonana, że to amerykańskie święto. Dzięki!

    Asia, dziękuję! Zachęcam do wypróbowania przepisu.

    Gin, ta śledziowa jest faktycznie dla amatorów nowych smaków. A krakersów musisz spróbować koniecznie!

    Kamciss, dziękuję! :)

    Majanko, dziękuję Kochana! :) Ciekawa jestem tego potwora. Będzie go można gdzieś zobaczyć?

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.