niedziela, 27 października 2013

Płatki gryczane i brązowy cukier. Przyprawa do dyni i wanilia. Ciasteczka.


Jesień w tym roku jest niezwykle łagodna. Spacery z obowiązkowym szuraniem nogami po liściach - nigdy z tego nie wyrosnę! Nawet nie trzeba wyciągać jeszcze jesiennych czapek i szalików. 

Podczas takich spacerów fajnie wyciągnąć z torebki opakowanie ciasteczek. Tym lepiej jeśli są to domowe ciasteczka. Czy znacie jakieś prostsze w przygotowaniu niż owsiane? Tak, gryczane!

Znacie płatki gryczane? Lubicie? Używacie?


Ciastka gryczane z wanilią

oryginalny przepis pochodzi ze strony allrecipes.com
(na 28 sztuk)

Składniki:
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki mąki (użyłam typu 550)
1 i 1/2 płatków gryczanych
1 łyżeczka przyprawy do dyni
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

W misce ubijcie masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajcie jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszajcie. Dodawajcie przyprawę do dyni, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo mąkę wymieszaną z płatkami gryczanymi, dokładnie wymieszajcie.

Nabierajcie po łyżeczce masy i dłońmi formujcie kulki. Układajcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczcie dłonią i pieczcie przez 15 minut.

Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie na kratkę do ostudzenia. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Typowo jesienne ciasteczka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Używałam kiedyś płatków gryczanych, ale ostatnio coś nie miałam na nie "weny" :) Propozycja ciasteczek z ich wykorzystaniem - bardzo ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam płatków gryczanych. Ale widziałam je w sklepie, więc przy najbliższej okazji kupię - ciekawa jestem, jak smakują :)
    A jak czytam o ładnej jesieni, to mnie zazdrość zżera - tu tylko pada, i pada, i pada...

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie dawno nie jadłam płatków gryczanych. jak tylko dopadnę od razu zabieram się za ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamciss, dziękuję! Są idealne do chrupania w trakcie spaceru.

    Beata F, wróć do nich koniecznie! Ja dopiero co je odkryłam, fajnie szukać dla nich zastosowania.

    Gin, koniecznie je wypróbuj, jeśli natkniesz się na nie w sklepie. Jesień jest dla nas łaskawa w tym roku. Nie zazdroszczę pogody pod psem.

    Jula G., naprawdę warto je zrobić! Każdy kto lubi kaszę gryczaną, będzie zachwycony ich smakiem :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.