czwartek, 14 listopada 2013

Brukselka i tymianek. Arborio i ser pleśniowy. Risotto.


Risotto to jedno z moich ulubionych włoskich dań. Wystarczą bazowe składniki (ryż arborio, cebula, oliwa/masło, białe wino i bulion) i ulubione dodatki, by powstało coś pysznego. U mnie na późny lunch będzie dziś risotto z podsmażoną brukselką i tymiankiem.

Risotto to bardzo łatwe w przygotowaniu danie, przynajmniej dla mnie. Choć gdy oglądam różnego rodzaju programy kulinarne to zawsze zastanawia mnie co w tym risotto jest, że jurorów tak trudno zaspokoić? Czy to kwestia ich ulubionych smaków, upodobania do konkretnej konsystencji - mniej/bardziej kremowej? 

To co najważniejsze, to dobrze ugotowany ryż. Nie może być ani niedogotowany, ani rozgotowany. Trzeba stać cały czas nad rondlem i mieszać, by się nie przypalił. Całości powinien dopełniać kremowy i aromatyczny sos, otulający szczelnie każde ziarenko. Nie ma innej opcji, musi dobrze smakować :)

 

Risotto z brukselką i serem pleśniowym

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
2/3 szklanki razowego ryżu arborio
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
1/2 szklanki białego wina
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki startego sera pleśniowego (użyłam lazura z niebieską pleśnią)
1 szklanka brukselki
sól i pieprz do smaku

plus do dekoracji
gałązki tymianku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy, dodajcie pokrojoną na połówki brukselkę (najlepiej rozkrojoną częścią do dołu), smażcie do czasu aż brukselka się lekko zrumieni.

W rondlu rozgrzejcie łyżkę oliwy, dodajcie drobno pokrojoną cebulę, smażcie przez chwilę, aż się zeszkli. Dodajcie ryż i igiełki tymianku, dokładnie wymieszajcie. Zalejcie wszystko winem, pozwólcie mu odparować. Stopniowo dolewajcie po 1/4 szklanki bulionu warzywnego (cały czas mieszajcie), kolejną dolejcie dopiero, gdy płyn odparuje. Razem z ostatnią porcją bulionu dodajcie ser pleśniowy i większość brukselki (odłóżcie dwie-trzy sztuki do dekoracji). Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Podawajcie od razu udekorowane podsmażoną brukselką i tymiankiem. Smacznego!


A może skusicie się na jeden z wcześniejszych przepisów na risotto:
- z prawdziwkami
- z groszkiem i wędzonym boczkiem
- z pieczoną dynią i szynką parmeńską
- cytrynowe z suszonymi pomidorami

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne risotto. Lubię. Szczególnie z kurczaczkiem, ale i z brukselką musi być baaardzo dobre.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto.... miłości moja, nie ma tygodnia aby nie było go na obiad. A jak się zdarzy obiad bez risotto to jest na kolacje. U mnie dzis brukselka z makaronem :) Sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, to się rozumie samo przez się. Risotto to przecież włoska potrawa, a znam Twoją miłość do tego kraju :)

    Joasiu, fajnie macie. U mnie risotto trochę rzadziej, szybciej nam do makaronów kilka razy w miesiącu.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.