wtorek, 5 listopada 2013

Dynia i kuskus. Czerwona cebula i kolendra. Sałatka.

 

Tegoroczne jesienne menu zdecydowanie zdominowane jest przez dynię.Przyciąga mnie jak magnes. Gdy jedna zostanie napoczęta,, zaraz muszę dokupić nową by "stan magazynowy" nie uległ zmianie. Jeśli macie gdzie ją przechowywać, to warto jej kupić więcej, gdy jeszcze jest dostępna w sklepach, zimą będzie jak znalazł.

Dynia pojawia się u mnie w zupach (z dodatkiem jabłek i tymianku, krem z dodatkiem suszonych pomidorów, z dodatkiem marmolady z mango), warzywnych gulaszach,, czy deserach (ciasto, sernik). Pieczona bardzo często wędruje ze mną do pracy w lunchowym pudełku. Tym razem w towarzystwie pieczonej czerwonej cebuli, resztek ciecierzycy, kuskusu i kolendry, całości dopełnia gruboziarnista sól. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Sałatka z kuskusem, pieczoną dynią i cieciorką

oryginalny przepis pochodzi od Donny Hay
(na 2 porcje)

Składniki:
8 łyżek kuskusu
300g dyni hokkaido (połowa małej sztuki)
1 łyżka oliwy
1 mała czerwona cebula
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki liści kolendry
1 puszka cieciorki
sól gruboziarnista
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kuskus zalejcie wrzątkiem (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy). Przykryjcie i odstawcie na 10 minut. Po tym czasie rozdrobnijcie kuskus widelcem. 

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Dynię pokrójcie na kawałki, ułóżcie na wyłożonej papierem blasze, skropcie oliwą. Pieczcie przez 15 minut. Dodajcie pokrojoną w ósemki cebulę i pieczcie przez kolejne 10 minut, do czasu aż dynia będzie miękka.

W małej misce wymieszajcie ocet, sok z cytryny, cukier, cieciorkę i ugotowany kuskus. Podawajcie z upieczoną dynią i cebulą, oprószone solą i pieprzem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Rewelacyjne zestawienie smaków:) Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo jesien bez dyni to jesien stracona :) Pieknie wyglada twoja salatka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna sałatka!
    A jaki masz talerz piękny.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Martawkuchni, dziękuję! Smaki pasują do siebie bardzo dobrze :)

    Maggie, dokładnie! :) Ja w tym roku nie mogę się od niej opędzić.

    Kamciss, dziękuję! :) Smakuje równie dobrze.

    Majanko, dziękuję! :) Talerzyk to jeden z ostatnich nabytków.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.