niedziela, 24 listopada 2013

Puree dyniowe. Migdały i skórka pomarańczowa. Odpicowane muffiny.


- Jesteście w domu?
- Tak...
- No bo jesteśmy w okolicy... To może byśmy wpadli?
- Jasne. Zapraszamy!

Gdy tylko powtarza się ten scenariusz, od razu wiem co będzie na deser: MUFFINY! Latem z owocami, jesienią i zimą z bakaliami. Zawsze robię szybki przegląd kuchennych zapasów i to, co akurat się nawinie ląduje w babeczkach. Jeśli chcecie zadać im dodatkowego szyku to polukrujcie je tak jak ja i macie popularne cupcakes.


Muffiny dyniowe z bakaliami

proporcje na ciasto od Arabeski
(na 24 sztuki)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka przyprawy do dyni
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek słupków migdałowych
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
80g marcepanu
1/2 tabliczki czekolady
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki puree z dyni
3 jajka
6 łyżek oleju
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)

plus
270g serka kremowego (w temperaturze pokojowej; użyłam śniadaniowego Piątnicy)
90g masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Utrzyjcie masło na puszystą masę. Dodawajcie stopniowo cukier, cały czas ucierając. Dodajcie serek i zmiksujcie na jednolitą masę. Przygotowany lukier wstawcie do lodówki na pół godziny.

W misce wymieszajcie mąkę, brązowy cukier, przyprawę, proszek do pieczenia, migdały, skórkę pomarańczową, pokrojone w kostkę: marcepan i czekolada. W drugiej misce wymieszajcie pozostałe składniki. Do suchych składników przelejcie mokre, mieszajcie tylko do połączenia składników.

Formę wyłóżcie papilotkami, nakładajcie po 2/3 masy na każdą muffinkę. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Studźcie na kratce.

Dekorujcie całkowicie wystudzone muffinki schłodzonym lukrem za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. mmm pięknie wyglądają, musiały być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne. Muffiny zawsze robię na mące razowej, uwielbiam je właśnie takie cięższe, wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia, bakalie...muffiny! Rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje zdjęcia zachwycają ..... napatrzeć się nie można:) ... a muffinki to prawdziwy skarb jak goście prawie, że za drzwiami:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.