środa, 1 stycznia 2014

Kakao i pasta waniliowa. Mleko i śmietanka. Na spirytusie. Nalewka.


Jak się Wam podoba 2014 rok? Macie już jakieś zdanie na temat tego niemowlaka? Jakieś oczekiwania?

My zaczęliśmy go od domowej nalewki, którą zobaczyłam w ostatnim numerze Kukbuka. Jak to często bywa, nie byłam w stanie trzymać się receptury. Powstała więc moja luźno inspirowana nalewka kakaowa. Dziś już wiem, że jeśli cały rok będzie jak ta nalewka, to zapowiada się wspaniale! Warto było czekać na nią trzy tygodnie :)

Do siego 2014 roku!


Nalewka kakaowa z wanilią

oryginalny przepis pochodzi z Kukbuka (numer 6, s. 165)
(na 1,3l)

Składniki:
etap 1:
3 szklanki mleka
2/3 szklanki śmietanki 30%
150g kakao
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
3/4 szklanki spirytusu

etap2:
1 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
10 goździków

Przygotowanie:
Wszystkie składniki z pierwszego etapu (bez spirytusu) zagotujcie w garnku o grubym dnie. Mieszajcie cały czas, żeby się nie przypaliło. Całkowicie wystudźcie, dolejcie spirytus, dokładnie wymieszajcie. Przelejcie do słoika*, szczelnie zamknijcie. Odstawcie na tydzień, żeby smaki się przegryzły.

Po tygodniu pora przejść do etapu drugiego. W małym garnku zagotujcie wodę razem z goździkami, gdy tylko woda zacznie wrzeć zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie cukier i mieszajcie, aż się całkowicie rozpuści. Odstawcie na bok do całkowitego ostygnięcia, wyjmijcie goździki. Wlejcie do przygotowanej wcześniej kakaowo-spirytusowej mikstury, odstawcie co najmniej na dwa tygodnie.

A po dwóch tygodniach... Na zdrowie!


* nalewka jest bardzo gęsta, dlatego w tym pierwszym etapie lepiej ją przechowywać w słoiczku niż w butelce.

10 komentarzy:

  1. Mmm, ależ musi być boska w smaku i cudnie pachnieć!
    Szczęśliwego Nowego Roku Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiała smakować wyjątkowo :)
    Najlepsze życzenia noworoczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, jest cudowna! Każdy miłośnik czekolady ją pokocha! Wspaniałego 2014 roku!

    Gin, Tobie również wszystkiego co najlepsze w tym roku :) Nalewka na stałe już u mnie zagości.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce zrobić tą nalewke ale powiedz mi co to za "śmietanka" ? W proszku czy normalna z kartonika?

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimie, już doprecyzowuję :) Śmietanka to najzwyklejsza śmietanka 30% z kartonika.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje :) ale tak myśle czy nie fajnie by było ją przepuścić przez filtr do kawy. Co o ty myślisz? Była by bardziej klarowna? Aaaa i jeszce pytanko, gdzie można kupić tą paste waniliową? Dostane ją w jakiejś zwkłej sieciówce?typu inter marche czy biedronka

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimie, można przez filtr do kawy, albo muślin. Z pewnością zyska na klarowności :)

    Pastę waniliową kupiłam w sklepie internetowym aledobre.p, ale zamiast pół łyżeczki pasty można użyć ziarenek z jednej laski wanilii. Wtedy konieczne będzie przefiltrowanie nalewki.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Próbowałaś dać więcej spirytusu? Bo tu jest stosunek 1/10 a to troche mało jak na nalewke.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Już w sobotę zrobiłem ten drugi etap :) Dziś patrze i zauważyłem że kakao się "wybiło" i zalega na dnie. Tak ma to być? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Krzysiu,
    nie powinno się tak stać, żeby całkowicie zaległo na dnie. Proszę zamieszaj porządnie rano i wieczorem. Sprawdź następnego dnia rano, czy jest ok, czy nadal się rozwarstwia.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.