niedziela, 5 stycznia 2014

Łopatka wieprzowa i kmin. Wędzona i ostra papryka. Z piekarnika.


OMG! Nie da się tego mięsa w inny sposób opisać. To, że przez ostatnią godzinę pieczenia będziecie chodzić jak zakręceni wokół piekarnika, to nic. Co się będzie z Wami działo, gdy wyciągniecie je i postawicie by soki się uspokoiły... Wasze ślinianki zostaną wystawione na tak ciężką próbę, że nie wiem, czy uda Wam się z niej wyjść zwycięsko. Inna sprawa, czy z tej próby siły woli warto wychodzić zwycięsko?

Ja nie wytrzymałam, pierwszy kęs chwyciłam zaraz po wyciągnięciu mięsa. Nie sposób było mu się oprzeć. Tak rozpływającego się w ustach, aromatycznego  kawałka mięsiwa dawno nie jadłam... No dobrze, może tylko mamine pieczyste może się z tym równać :)

Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić! Tym bardziej, że Wy smacznie śpicie, a ta cudowność nad cudownościami sama się robi.


Pulled pork

oryginalny przepis od Chillibite

Składniki:
1kg łopatki wieprzowej
 
na domową mieszankę przypraw (ok. 9 łyżek):
1/2 łyżki mielonego kminu
2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
50g brązowego cukru
1 płaska łyżeczka mielonego czosnku
 
na marynatę:
1l wody
65g soli morskiej
50g brązowego cukru
2 świeże liście laurowe
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki przygotowanej przyprawy

Przygotowanie:
W młynku do kawy zmielcie wszystkie składniki na domową mieszankę przypraw.

Wodę zagotujcie, zdejmijcie z ognia. Dodajcie sól i cukier, mieszajcie aż się całkowicie rozpuszczą. Na koniec dodajcie liście laurowe, drobno posiekany czosnek i 4 łyżeczki przygotowanej mieszanki przypraw, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na bok do całkowitego ostygnięcia.

Mięso dokładnie umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Przełóżcie je do takiego naczynia, by po włożeniu do niego mięsa, marynata całkowicie je przykryła. Odstawcie w chłodne miejsce do zamarynowania na co najmniej 8 godzin.

Następnie wyciągnijcie mięso z marynaty i natrzyjcie dokładnie pozostałą mieszanką przypraw. Tak przygotowane mięso włóżcie do wcześniej namoczonego garnka rzymskiego (15-30 minut w zimnej wodzie powinno wystarczyć), przykryjcie pokrywką. Wstawcie do zimnego piekarnika, ustawcie temperaturę na 100 stopni (górna i dolna grzałka) i pieczcie pod przykryciem przez 6 godzin (najlepiej piec je przez  noc, rano obudzi Was cudowny zapach, który sprawi, że będziecie niecierpliwie kręcić się wokół piekarnika). Po tych 6 godzinach pieczenia, zwiększcie temperaturę do 130 stopni i pieczcie przez kolejne 2 godziny. Po godzinie zdejmijcie pokrywę garnka, co jakiś czas przekręcajcie mięso, by się równo zrumieniło. 

Wyciągnijcie upieczone mięso z piekarnika i dajcie mu odpocząć przez co najmniej pół godziny (soki w nim zamknięte zdążą się już "uspokoić"). Po tym czasie rozdzielajcie mięso dwoma widelcami. Smacznego!
Ja podałam z bułką, szpinakiem i piklami z buraków.

 

3 komentarze:

  1. Jak takie swietne to muszę spróbować! Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Variety food guide, I like this recipe. Thanks for this recipe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, na pewno wybróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.