czwartek, 27 marca 2014

Jajka i estragon. Faszerujemy.


Codziennie od ponad trzech tygodni zaglądałam na swój balkon w poszukiwaniu młodego estragonu. Gdy tylko się pojawią to dla mnie znak, że ocieplenie (WIOSNA) jest tuż tuż. 

Po powrocie z weekendu okazało się, że przez tych kilka ciepłych dni, estragon znów ożył. Młode pędy pnące się ku słońcu coraz wyżej. To zdecydowanie najbliższy czas, żeby przynieść doniczki z piwnicy, wypełnić je na nowo ziemią i posadzić różnego rodzaju zioła. Oczywiście, by estragon nie czuł się samotny. Dołączą do niego z pewnością rozmaryn i oregano, które teraz pięknie zdobią kuchenny parapet. Potem przyjdzie czas na szałwię, tymianek i oczywiście bazylię.

Zanim jednak to nastąpi muszę nacieszyć się tym, co moja uprawa ma do zaoferowania. Dodaję go do kanapek z domowym pieczystym. Idealnie pasuje też do wszelkich potraw z jajkami - past (smarowideł) lub faszerowanych. 

Jeśli więc tylko macie możliwość dostać choć kilka gałązek estragonu, to nie wahajcie się go ukorzenić i wsadzić w przydomowym ogródku. Być może tak jak dla mnie stanie się on wiosenną nowalijką :)


Jajka faszerowane z estragonem

przepis własny
(na 12 sztuk)

Składniki:
6 jajek
2 gałązki estragonu
3 łyżki majonezu
sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotujcie na twardo. Obierzcie i przekrójcie wzdłuż na pół. Wyjmijcie żółtka, przełóżcie je do miseczki. Białka odłóżcie na bok.

Do żółtek dodajcie majonez i drobno posiekany estragon (około 1 łyżki), dokładnie wymieszajcie na gładką masę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. 

Przygotowany farsz przełóżcie do rękawa cukierniczego i nafaszerujcie nim połówki jajek. Podawajcie od razu lub przygotujcie je zawczasu i do czasu podania przechowujcie w lodówce. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jak prosto, a jak pysznie i ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane, śliczne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię faszerować jajka różnymi pysznościami :) z estragonem mogłabym spróbować, tylko szczerze mówiąc nie widziałam nigdy świeżego w markecie... a suszony pewnie nie będzie taki smaczny w farszu...

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.