poniedziałek, 31 marca 2014

Wędzony łosoś i rozmaryn. Ogórek kwaszony i czerwona cebula. Tatar.


Jeśli mamy poniedziałek, to na śniadanie będzie pasta do chleba.

Większość past, która gości w naszym domu wychodzi spod ostrego noża blendera. Tym razem nasłuchawszy się tyle o gdańskim tatarze, postanowiłam zrobić swoją wersję ala tatara z łososia. Naostrzyłam nóż (blender tym razem poszedł w odstawkę) i zabrałam się za siekanie. Równe i miarowe stukanie noża o deskę, jest w tym rytmie coś hipnotyzującego. Niewiele wystarczy, żeby się zasłuchać...

Tatar z łososia

przepis własny
(na słoiczek o pojemności 350ml)

Składniki:
250g wędzonego łososia
1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
1/4 łyżeczki otartej skórki z limonki
1 mały ogórek kwaszony
1 mała cebula czerwona
2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka zmielonego zielonego pieprzu
sól do smaku

Przygotowanie:
Łososia, rozmaryn i skórkę z limonki bardzo drobno posiekajcie. Ogórka i cebulę pokrójcie w drobną kostkę. 

Wszystkie składniki przełóżcie do małej miski, dodajcie sok z limonki i zielony pieprz, dokładnie wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą. Smacznego!

2 komentarze:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.