czwartek, 29 maja 2014

Banan i biała czekolada. Pełnoziarnista kruszonka. Muffiny.


Gdy nachodzi ochota na coś słodkiego, bo właśnie zbliżają się te dni, a cierpliwość to zasób mocno deficytowy sięgam po muffiny. Ich przygotowanie jest tak banalnie proste, że aż trudno mi sobie wyobrazić, że mogłyby komuś nie wyjść (przynajmniej te z przepisu poniżej - te wychodzą za każdym razem ładnie wyrośnięte). Ważne tylko by mokre składniki wlać do suchych, reszta zadzieje się sama. Muffinkowa magia.

Do muffinów możecie wrzucić wszystko - owoce, warzywa, sery pleśniowe... co tylko Wam kulinarny chochlik podpowie. Ja tym razem ożeniłam ze sobą banany i białą czekoladę. Powstały wilgotne muffiny, idealne na śniadanie lub poprawę nastroju po ciężkim dniu w pracy.

 

Muffiny razowe z bananem i białą czekoladą

przepis własny
(na 18 sztuk)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 tabliczka białej czekolady
2 jajka
1 szklanka mleka
6 łyżek oleju
1 banan

plus na kruszonkę
30g masła
30g cukru
55g mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie:
Na początek przygotujcie kruszonkę. Zimne masło pokrójcie w większą kostkę, dodajcie cukier i mąkę, całość rozetrzyjcie w dłoniach, aż ciasto zacznie przypominać zacierki. Wstawcie do lodówki na czas przygotowywania masy na muffiny.

Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka). 
 
W jednej misce wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodajcie grubo posiekaną czekoladę. W drugiej misce rozkłóćcie jajka, dolejcie mleko i olej, dokładnie wymieszajcie. Do suchych składników wlejcie mokre i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie pokrojonego w kostkę banana i delikatnie wmieszajcie w przygotowaną masę.

Formę do muffinów wyłóżcie papilotkami, a do każdego gniazda nakładajcie po dwie łyżki masy (do około 3/4 wysokości). Każdą obficie oprószcie przygotowaną kruszonką.

Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie z piekarnika i studźcie na kratce. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ależ one muszą być pysznie słodkie, w sam raz nadają się na artykuł pierwszej potrzeby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, ale kruszonkę wolę tradycyjną z mąki pszennej bo taka robi się czasami gorzka :<

    OdpowiedzUsuń
  3. Evi, zdecydowanie to towar pierwszej potrzeby! :)

    Kamciss, dziękuję! Moja była w porządku. Zapamiętam sobie na następny raz :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne! Uwielbiam takie muffiny :) i wyglądają świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.