Przy niedzieli nie może zabraknąć ciasta. Po prostu!
Skoro w naszej kuchni w ubiegłym tygodniu rozpanoszył się rabarbar, nie mogło go zabraknąć również i dzisiaj. Delikatne ciasto drożdżowe lekko przełamane kwaśnością rabarbaru, wykończone prostą kruszonką. Czegóż można chcieć więcej?
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
inspiracja pochodzi od Moniki(na 16 sztuk)
Składniki:
na ciasto drożdżowe:
550g mąki pszennej (typ 550)
7g drożdży instant
120g masła
1 szklanka mleka (pełnotłustego)
4 łyżki cukru
2 żółtka
na kruszonkę:
40g masła
40g cukru
80g mąki
plus
180g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki amaretto
1 małe jajko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
W rondelku podgrzejcie mleko na małym ogniu. Zdejmijcie z ognia i dodajcie masło i mieszajcie, aż się całkowicie rozpuści. Odstawcie na bok do lekkiego przestygnięcia.
Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie drożdże, cukier i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie żółtka i masło z mlekiem. Wyrabiajcie ręcznie (lub za pomocą miksera), aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Uformujcie kulę i włóżcie do wysmarowanej oliwą miski. Odstawcie w ciepłe miejsce na minimum 30 minut (do podwojenia objętości).
Przygotujcie kruszonkę. Zimne masło pokrójcie w większą kostkę, dodajcie cukier i mąkę, całość rozetrzyjcie w dłoniach, aż ciasto zacznie przypominać zacierki. Wstawcie do lodówki.
Rabarbar obierzcie, pokrójcie na ok. 1cm kawałki. Przełóżcie do miski, zasypcie cukrem i zalejcie dwoma łyżkami amaretto. Odstawcie do nasiąknięcia na około 30 minut, w trakcie kilkakrotnie zamieszajcie. Po tym czasie osączcie na durszlaku.
Gdy ciasto wyrośnie przełóżcie je na blat i odgazujcie, chwilę wyróbcie. Ciasto podzielcie na kawałki (po ok. 63g każdy) i uformujcie bułeczki.
Tak przygotowane drożdżówki układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką blasze (po 10 sztuk na blachę). Przykryjcie lnianą ściereczką i odstawcie na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Osączony rabarbar wciskajcie w wyrośnięte bułki. Posmarujcie je rozmąconym jajkiem z mlekiem, obficie oprószcie kruszonką.
Wstawcie do piekarnika na środkową półkę i pieczcie przez 30 minut. Upieczone studźcie na kratce. Smacznego!
Pyszne muszą być :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne! Czy na pewno 80 g rabarbaru , nie więcej ? Alicja
OdpowiedzUsuńAlicja, dziękuję za zwrócenie uwagi. Oczywiście, że więcej. Powinno być 180, już poprawiłam. Dziękuję za czujność :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wypróbujesz przepis. Drożdżówki są przepyszne!
Pozdrawiam ciepło!
Ewe
Boskie Ewelinko!
OdpowiedzUsuńMarzą mi się drożdżówki z rabarbarem. Na pewno popełnię jakieś niedługo :)
Pozdrowienia serdeczne.
Pyszne bułeczki, mniam :>
OdpowiedzUsuńEwelinko, cudowne są te drożdżówki. Prawdziwy smak maja :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję! :* Popełnij koniecznie, dopóki tych łodyg pod dostatkiem. Ich sezon tak krótko trwa.
OdpowiedzUsuńKamciss, domowe = najlepsze!
Panno Malwinno, dokładnie! Drożdżówka z rabarbarem lub truskawkami to smak najlepszego miesiąca pod słońcem!
Pozdrawiam ciepło!
Ewe