niedziela, 18 maja 2014

Rabarbar i kruszonka. Drożdżówki, bardzo proste.


Przy niedzieli nie może zabraknąć ciasta. Po prostu!

Skoro w naszej kuchni w ubiegłym tygodniu rozpanoszył się  rabarbar, nie mogło go zabraknąć również i dzisiaj. Delikatne ciasto drożdżowe lekko przełamane kwaśnością rabarbaru, wykończone prostą kruszonką. Czegóż można chcieć więcej?

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

inspiracja pochodzi od Moniki
(na 16 sztuk)

Składniki:
na ciasto drożdżowe:
550g mąki pszennej (typ 550)
7g drożdży instant
120g masła
1 szklanka mleka (pełnotłustego)
4 łyżki cukru
2 żółtka

na kruszonkę:
40g masła
40g cukru
80g mąki

plus
180g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki amaretto
1 małe jajko
1 łyżka mleka 

Przygotowanie:
W rondelku podgrzejcie mleko na małym ogniu. Zdejmijcie z ognia i dodajcie masło i mieszajcie, aż się całkowicie rozpuści. Odstawcie na bok do lekkiego przestygnięcia.

Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie drożdże, cukier i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie żółtka i masło z mlekiem. Wyrabiajcie ręcznie (lub za pomocą miksera), aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Uformujcie kulę i włóżcie do wysmarowanej oliwą miski. Odstawcie w ciepłe miejsce na minimum 30 minut (do podwojenia objętości). 

Przygotujcie kruszonkę. Zimne masło pokrójcie w większą kostkę, dodajcie cukier i mąkę, całość rozetrzyjcie w dłoniach, aż ciasto zacznie przypominać zacierki. Wstawcie do lodówki.

Rabarbar obierzcie, pokrójcie na ok. 1cm kawałki. Przełóżcie do miski, zasypcie cukrem i zalejcie dwoma łyżkami amaretto. Odstawcie do nasiąknięcia na około 30 minut, w trakcie kilkakrotnie zamieszajcie. Po tym czasie osączcie na durszlaku. 

Gdy ciasto wyrośnie przełóżcie je na blat i odgazujcie, chwilę wyróbcie. Ciasto podzielcie na kawałki (po ok. 63g każdy) i uformujcie bułeczki.

Tak przygotowane drożdżówki układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką blasze (po 10 sztuk na blachę). Przykryjcie lnianą ściereczką i odstawcie na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Osączony rabarbar wciskajcie w wyrośnięte bułki. Posmarujcie je rozmąconym jajkiem z mlekiem, obficie oprószcie kruszonką.

Wstawcie do piekarnika na środkową półkę i pieczcie przez 30 minut. Upieczone studźcie na kratce. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Anonimowy18 maja, 2014

    Śliczne! Czy na pewno 80 g rabarbaru , nie więcej ? Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Alicja, dziękuję za zwrócenie uwagi. Oczywiście, że więcej. Powinno być 180, już poprawiłam. Dziękuję za czujność :)

    Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis. Drożdżówki są przepyszne!

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie Ewelinko!
    Marzą mi się drożdżówki z rabarbarem. Na pewno popełnię jakieś niedługo :)
    Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne bułeczki, mniam :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewelinko, cudowne są te drożdżówki. Prawdziwy smak maja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko, dziękuję! :* Popełnij koniecznie, dopóki tych łodyg pod dostatkiem. Ich sezon tak krótko trwa.

    Kamciss, domowe = najlepsze!

    Panno Malwinno, dokładnie! Drożdżówka z rabarbarem lub truskawkami to smak najlepszego miesiąca pod słońcem!

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.