środa, 21 maja 2014

Ryż kleisty i mleko. Dżem z rabarbaru i woda różana. Pudding.


W przykuchennej spiżarni zawsze znajdą się jakieś skarby. Tym razem przeglądając zapasy natrafiłam na opakowanie słodkiego ryżu, który kiedyś kupiłam przy Hali Mirowskiej.

***

Słodki ryż (zwany również kleistym lub woskowatym) to rodzaj krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego. Charakteryzuje się dużą kleistością po ugotowaniu, co jest zasługą sporej zawartości amylopektyny. Ryż ten szczególnie nadaje się do przygotowywania dań słodkich, stąd też wzięła się jedna z jego nazw. Choć zdarza się, że jest wykorzystywany również w daniach wytrawnych. W Wietnamie, gdzie tego ryżu spożywa się najwięcej, z jego dodatkiem przygotowuje się z okazji Nowego Roku tzw. bahn chung - danie na bazie wieprzowiny, soi i słodkiego ryżu.
Może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej.  

***

Gdy tylko zobaczyłam etykietkę na opakowaniu "słodki kleisty ryż" wiedziałam, że powstanie coś słodkiego... Zachciało mi się słodkiego ryżu na mleku. I muszę się tu Wam przyznać, że jako dziecko za wersją na słodko nie przepadałam. Byłam jednym z tych "dziwnych" dzieci, które ryż soliły zamiast dosładzać.

Za to gdy dorosłam okazało się, że nie taki straszny ten słodki ryż na mleku jak pamiętałam z dzieciństwa. O dziwo, nawet mi zasmakował! I teraz kilka razy w roku nachodzi mnie nieprzeparta ochota, by taki ryż sobie zmajstrować. Najczęściej przygotowuję najprostszy z dodatkiem wanilii albo kardamonu. Tym razem jednak miałam ochotę wykorzystać dżem z rabarbaru, który ostatnio odkryłam. Dodatek wody różanej okazał się strzałem w dziesiątkę. Tak smacznym, że z dwóch porcji zrobiła się jedna. Zanim na dobre się rozkręciłam puddingu już nie było... Zostało tylko wspomnienie i zdjęcia na osłodę.


Pudding ze słodkiego ryżu z sosem rabarbarowym

inspiracja pochodzi z bloga gingerbreath.blox.pl
(na 2 porcje)

Składniki:
na pudding:
1 łyżeczki masła
50g słodkiego (kleistego) ryżu
500ml pełnotłustego mleka
1 łyżka brązowego cukru

na sos rabarbarowy:
1 łyżka wody różanej
2 łyżki wody
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki dżemu rabarbarowego

Przygotowanie:
W rondlu rozpuśćcie masło. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie ryż. Smażcie przez chwilę, tak aby wszystkie ziarenka zostały oblepione. 

W osobnym garnuszku podgrzejcie mleko (nie zagotujcie!).

Do ryżu dodajcie brązowy cukier, dokładnie wymieszajcie i smażcie przez chwilę. Następnie wlejcie 1/3 szklanki podgrzanego mleka i mieszajcie (cały czas na małym ogniu), aż ryż wchłonie cały płyn.I tak cały czas, aż do skończenia mleka.

W małym rondelku wymieszajcie wodę różaną, wodę, brązowy cukier i dżem rabarbarowy. Podgrzewajcie, aż lekko zgęstnieje.

Gotowy pudding wyłóżcie do miseczki i dodajcie przygotowany sos rabarbarowy. Podawajcie na ciepło lub schłodzony. Smacznego!

* informacje na temat ryżu zaczerpnęłam ze stron

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie kombinacje :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele razy zastanawiałam się gdzie kupić wodę różaną, ale koniec końców nigdzie jej nie dostałam :/ kiedyś chciałam zrobić rahat lokum, a że najbardziej lubię różane... no ale niestety nigdzie jej nie znalazłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamciss, dziękuję! Smakuje równie dobrze, jak wygląda :)

    Koko, ja swoją kupiłam w Kuchniach Świata. Spróbuj w sklepach internetowych z orientalną żywnością. W sklepach stacjonarnych bywa ciężko.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.